Шведска принцеса се омъжи за нюйоркски банкер

Неделя, 09 Юни 2013 08:23 Публикувана в Кабаре Прочетена 978 пъти

Шведската принцеса Мадлин се венча за нюйоркския банкер Кристофър О'Нийл, съобщи Асошиейтед прес.

Облечена в поразително красива бяла дантелена рокля на италианския дизайнер Валентино Гаравани, тя се врече във вярност на своя избраник пред около 470 гости - кралски особи и представители на нюйоркския хайлайф. Младоженецът едва сдържаше сълзите си, докато Мадлин вървеше по пътеката към олтара заедно със своя баща крал Карл Шестнайсети Густав под звуците на традиционен шведски сватбен марш, изпълняван от детски хор. Церемонията продължи с химни на шведски и английски и изпълнения на певицата от "Роксет" Мари Фредриксон и звездата от бродуейския спектакъл на "Фантомът от операта" Питър Джобак. С широка усмивка Мадлин прочете брачната клетва на шведски, а О'Нийл - на английски. Сред знатните гости бяха принцесата на Монако Чарлийн, престолонаследникът на Дания принц Фредерик и престолонаследникът на Норвегия принц Хокон. Японското императорско семейство е представено от принцеса Такамадо, а британското кралско семейство - от принц Едуард. Младоженецът О'Нийл бе поканил свои свръхбогати приятели - наследника на "Опел" Георг фон Опел, наследника на шоколадовата компания "Кедбъри" Джоел Кедбъри, колумбийският милиардер Алехандро Санто Доминго. Други известни гости са членът на бандата "Дюран Дюран" Джон Тейлър, изпълнителният директор на веригата за модно облекло "Хенц енд Мориц" Карл-Йохан Персон и шведската голф звезда Йеспер Парневик. Банкетът вечерта бе в двореца Дротнингхолм, в който Мадлин се е родила през 1982 г.

 

Тридесетгодишната Мадлин е най-малкото от трите деца на крал Карл Шестнайсети Густав и кралица Силвия и четвърта в списъка за наследяване на трона. Нейният избраник Кристофър О'Нийл е осем години по-възрастен от нея и е съдружник в инвестиционния фонд "Ностър капитал". Двамата се запознават в Ню Йорк, където принцесата работи като доброволка за основаната от майка й благотворителна Световната детска фондация. Те обявиха годежа си през октомври 2012 г.

 

Най-малкото дете на крал Карл XVI Густав, Нейно Кралско Височество Мадлин, херцогиня на Хелсингланд и Гестрикланд, е четвърта за наследяването на трона след сестра си Виктория, дъщеря й Естел и брат си Карл Филип. Тя е почти на 31 години и е най-далече от живота в двореца. Откакто отмени годежа си с адвоката Йонас Бергстрьом през 2010 г, емигрира в Ню Йорк. Там се запозна с Крис, финансист, който е осем години по-възрастен от нея и работи за инвестиционния фонд "Ностър капитал". Мадлин е призната за една от най-красивите европейски принцеси. Тя е отлична партия за този мъж от каймака на нюйоркското общество.

 

Официалната биография на Мадлин посочва, че е учила разнородни специалности - история на изкуството, история, етнология, право, английски, архитектура, дизайн. Тя проявява голям интерес към правата и условията на живот на децата и се занимава с това в Световната детска фондация, основана от майка й кралица Силвия. Почитателка е на изкуствата, балета, театъра, обича да язди, да кара ски, да се катери в планините.

 

От шведското кралско семейство, което е много популярно сред поданиците заради непретенциозността си и съвременния си дух, Мадлин има най-малко почитатели. В анкета на института "ТНС-Сифо" в края на миналата година тя получи 2,8 точки, при 3,0 за брат й, 3,3 за баща й и 4,2 за сестра й Виктория. Скалата е от 1 до 5. Едно от обясненията е, че рядко я виждат във Швеция. Годежът и сватбата й повишиха донякъде интереса на обществото към нея.

Последно променена в Неделя, 09 Юни 2013 08:49
Влезте, за да коментирате