Как да живеем по-умно

20 съвета за 20-годишни и нагоре
Вторник, 02 Юли 2013 11:54 Публикувана в Кабаре Прочетена 673 пъти

За да можем в бъдеще да се реализираме като успешни личности, е хубаво в определена възраст вече да сме се докопали до определена база данни и умения, които да ни помогнат да се ориентираме в обстановката или както предците мъдро са заключили - бий дупенце, да не биеш дупище. Вижте какви съвети към 20-годишните отправя американският писател и бизнес специалист Жулиен Смит.

1. Светът се опитва да ни направи глупави

Като се започне от банковите такси и лихви и се мине през всичките ненужни приложения за смартфони, та чак до глупавите диети. Глупавите хора се поддават по-лесно на внушения и е по-лесно да им се вземат парите. Самообразовайте се толкова, колкото можете, за да бъдете богати, независими и щастливи.

 

2. Не вярвайте сляпо в образователните институции

Докато те готвят учебните планове, системата остарява, а понякога дори се разпада. По-добре се научете да печелите уважението на хората по пътя на лидерството, а не по пътя на следването.

 

3. Четете колкото може повече

Научете се да четете книгите бързо и с високо ниво на запомняне. Напълно реално е една книга да бъде прочетена за седмица.

 

4. Старайте се постоянно да общувате с всеки

Станете повелителят на общуването. Опитвайте се да намирате в събеседниците си, това което ви харесва у тях и по-късно се обръщайте именно към тази им страна.

 

5. Не губете време да скромничите

Скромността е вътрешното убеждение, че емоциите могат да повлияят на процеса на вземане на решенията ви. А всъщност е точно обратното.

 

6. Ако нещо неприятно привлича вниманието ви по време на общуването ви с някого, именно от това нещо ще се избавите, когато отношенията ви се разтрогнат.

 

7. Старайте се максимално често да общувате с по-възрастни от вас

Работата е в това, че системата на вземане на решения, която връстниците ви използват, не ви върши особена работа. Допитвайте се до старшите - те вече знаят това, което вие впоследствие ще разберете.

 

8. Събирайте се с хора по-добри от вас

И прекарвайте времето си с тях. Това само по себе си е важно, но не бъдете посредствени, старайте се да ставате все по-добри и да доказвате креативността си сред тези хора.

 

9. С течение на времето ще ставате все по-консервативни

И това е неизбежен факт, рутината и хората около вас ще създадат мехур, който ще поддържа статуквото. За това СЕГА е времето да осъществите най-лудите си идеи.

 

10. Максимално съкратете разходите си

Това ще ви позволи да спестите достатъчно финанси, необходими ви за осъществяването на лудите идеи от предходната точка.

 

11. Вместо да повишавате статуса си с предмети, повишете го с жизнен опит

С други думи екскурзия в Египет е по-добре от нов смартфон. Изследванията показват, че такъв избор предлага по-голяма удовлетвореност от живота, отколкото придобивката на нова луксозна играчка, която само след няколко месеца вече не е толкова нова.

 

12. Ако живеете в нужда, решете паричните си проблеми

Използвайте интернет, за да намерите най-евтините магазини. Ако сега живеете от заплата до заплата, разширете разчетния си период на три, вместо на две седмици, после, когато нещата се оправят, планирайте парите си за месец, два, шест и така до година. Целта - да достигнете момент, когато ще имате възможност да планирате за 5 години напред.

 

13. Научете се да проектирате

Това отлично развива логиката, паметта и въображението.

 

14. Не натрупвайте излишни килограми докато сте млади

В началото вашите хормони ще ви помогнат да се справите с наднорменото тегло, но не се осланяйте само на това.

 

15. Научете се да готвите

Храненето ще престане да бъде банално дело, а ще се превърне от скъпа необходимост в приятно изживяване и да, ще спестите средства.

 

16. Наспивайте се добре

Здравият сън и готвенето ще ви помогнат да не напълнеете. Ако пък казвате "ще си отспя в гроба" или "имам прекалено много неща да свърша, няма време за спане", помислете пак. Недоспали, вие сте неефективни и намаляването на времето за сън никак не ви помага.

 

17. Осигурете си бележник за записки

Не се доверявайте само на паметта си, много добри идеи ще ви осенят на неподходящи места, и ако не ги запишете, когато ви потрябват няма да си ги спомняте.

 

18. Поставете си голяма цел и оставете случая да ви помогне

Ако не сте си поставили цел, нещо все пак ще се случи, но когато имате цел и то се случи, ефектът ще е значително по-голям.

 

19. Станете специалист в нещо

Да изгубите 5 години, научавайки нещо, е по-добре, отколкото да прекарате същото време около това "нещо". Ако в даден момент все пак решите да смените професията, направето го.

 

20. Не се опитвайте да оправяте хората

По-добре намерете такива, които още не са се развалили.

Източник: Thinkstock/Guliver

Влезте, за да коментирате