Пет партии сформираха "реформаторски блок"

Понеделник, 08 Юли 2013 04:37 Публикувана в У нас Прочетена 960 пъти

"Начала на обединение на реформаторския блок"се нарича общата декларация, с която петте, влизащи в него партии представиха официално принципите и целите, които ги свързват. Те заявиха готовност да изградят "отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани" и обявиха 12 принципа, необходими за изграждането на стабилна и модерна обществена среда.

Декларацията е подписана от "Движение България на гражданите", от "Демократи за силна България", от "Зелените", от Народната партия "Свобода и достойнство" и от "Синьо единство". В документа се казва, че повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни. Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии, се посочва още в декларацията. Увеличава се пропастта между партиите в парламента и активните хора на България. "Ние гражданите по площадите творим история, а тези, залостили се зад стените на собствените си грехове, изпадат в параноя, твърдейки, че срещу тях имало заговор и какво ли още не", заявяват представителите на петте партии.

Според тях протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" и допълват, че е нужна мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото. В декларацията си партиите от "реформаторския блок" са посочили 12 цели, необходими за изграждането на модерна и справедлива обществена среда, като първата от тях е за нови изборни правила, гарантиращи честни избори. Необходими са също прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите, както и освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархически зависимости, заявяват от "реформаторския блок".

"Това, което искаме да направим с реформаторския блок, е много повече от поредното обединение на дясното", заяви заместник-председателят на ДСБ Петър Москов.

„Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези отвън. Парламентарните партии не могат да решат тежките и сериозни проблеми, пред които е изправена България - мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Те осъществиха този модел на мафиотизирано управление. Днес слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този реформаторски блок", заяви секретарят на ДБГ Йонко Грозев

„Нашата цел е да сменим това правителство, то да си отиде и да има предсрочни избори", заяви Андрей Ковачев от "Зелените". "Изграждаме ясна и широка платформа какво да случи в България и искаме да приобщим неправителстевния сектор", добави той.

Йонко Грозев съобщи, че се провеждат активни разговори и с неправителствени организации. Имаме тяхната готовност и желание да ни предоставят експертизата и енергията си, каза той.

Заместник-председателят на ДСБ Петър Москов отхвърли твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партиите от "реформаторския блок" са проект, свързан с Цветан Василев и Корпоративна търговска банка (КТБ). "Ние сме хората, които неколкократно заявяваха, че ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкенщайн около КТБ и Делян Пеевски, и това, че сега го използва БСП, е проблем на ГЕРБ, а за нас е проблем, че той съществува", заяви Москов.

По повод на коментара на Бойко Борисов за "реформаторския блок", Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" заяви, че това е "мафиотски тип на поведение, при което удряш, а след това предлагаш мир". "Борисов се опитва да раздели участниците в обединението, като хвърля обвинения върху ДСБ, за да гледат останалите партньори подозрително на тях - като на троянски кон. Не, Борисов няма да успее с този си подход", подчерта Грозев.

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов поздрави новоизбрания председателя на СДС Божидар Лукарски и заяви, че "на него му предстои да изпълни със съдържание промяната в СДС". Попитан за евентуално участие на СДС в обединението, той каза, че очакват от новия председател да осъществи промяната в СДС и така да заслужи доверие.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 09:41
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате