Три четвърти от българите: Ситуацията е нетърпима

Неделя, 28 Юли 2013 16:14 Публикувана в У нас Прочетена 789 пъти

Близо 40% от българските граждани искат оставката на премиера Пламен Орешарски и оглавявания от него кабинет. Това показват резултатите от проучване на института „Отворено общество", цитирани от британския вестник "Индипендънт". 


Трима от всеки четирима души от българските граждани определят ситуацията в държавата като "непоносима". Такова е мнението според резултатите от анкетата сред 1155 българи.
След седмици на антиправителствени протести 72% от българите оценяват политическата обстановка като "нетърпима". 22% от анкетираните са на мнение, че тя е "поносима", а едва 2% я намират за "нормална". Делът на крайно недоволните от положението е най-голям за последните шест години и по-висок с 15 пункта в сравнение с юли 2012 г. 


Проучването констатира също, че две трети от гражданите преценяват като влошена икономическата ситуация през последната година. От една страна , 70% от българите са доволни, че България е член на ЕС, но от друга, 67%не искат страната да се включи в еврозоната.


Много граждани на най-бедната държава в ЕС възприемат своите политици за корумпирани, неефективни и безразлични към проблемите на обикновените хора.


Цитирана е и констатацията на анкетата на КНСБ, че едва 13,5% от хората в България разполагат с по 566 лева (290 евро) месечно - необходимия минимум за поддържане на адекватен начин на живот.

Последно променена в Сряда, 31 Юли 2013 14:55
Влезте, за да коментирате