Коалиция „Горда България“

Неделя, 31 Март 2013 19:03 Публикувана в У нас Прочетена 2051 пъти

КОЛИЦИЯТА „ГОРДА БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ВИЖДАНИЯТА НА ПОРТЕСТИРАЩИТЕ И НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТИ. В ОСНОВАТА Й СА ПП „СВОБОДЕН НАРОД“ И ГОРД, ИДЕОЛОГЪТ Е ПРОФЕСОР БОЯН ДУРАНКЕВ

На пресконференция на независими студенти и протестиращи стана ясно, че е постигнато споразумение за създаване на широка, патриотична, проевропейска коалиция, която ще носи името „Горда България“.

Коалицията има подкрепата на преобладаващата част от протестиращите в София, Пловдив, Варна и Благоевград. В партийната основа на коалицията е споразумението между ПП „Свободен народ“ и ГОРД. Останалите партии - сигурни участници в коалицията към този момент са Обединеният блок на труда и Съюзът на патриотичните сили „Защита“. Форматът на коалицията е отворен и към нея могат да се присъединят и други партии, които не са се компрометирали тежко в периода на прехода.

Новата коалиция на протестиращи и политически партии се ползува с подкрепата и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Не е случаен фактът, че създаването на коалицията беше оповестено от председателя на ССИ – Явор Джиджев.

Независимите студенти, протестиращите и партиите от коалиията са се обединили около кандидатурата на проф. Боян Дуранкев за министър-председател. Самият той лично заяви подкрепата си за новата гражданска коалиция, заявявайки че "Съединението на науката с политиката ще изведе България на такива позиция, че ЕС да се гордее с такава страна - членка след години". На пресконференцията, проф. Боян Дуранкев представи днес идеите си за управление и излизане от кризата.

"Искаме едно динамично развитие на България от 2014 до 2030 година. На България ще са необходими радикални, съществени промени. Целим създаване на пълна трудова заетост и изчезване на безработицата, достойно трудово възнаграждение и повишаване на минималните доходи до края на мандата на следващия парламент на 300 евро месечно. Нужна е по-голяма достъпност до здравеопазване, наука и култура, а висшето образование трябва да стане безплатно", каза проф. Дуранкев.

Проф. Дуранкев застана на позицията, че трябва да има по-висока данъчна ставка за онези български граждани, които имат месечни доходи над 100 000 лева. Той е убеден, че данъкът върху доходите на милионерите трябва да бъде 30-35%. Във връзка с набиращите популярност идеи за различна ставка по данъка върху добавената стойност, той заяви, че според него за някои стоки може изобщо да няма ДДС.

Проф. Боян Дуранкев съобщи, че до 10 дни ще оповести разработената от него и екипът му стратегия за устойчиво развитие за близките години, както и рамката на тактически план за следващите четири години. Ще бъдат предложени и промени в Конституцията и виждания за одит на държавната собственост. Професор Дуранкев сподели, че прави това по поканата на голяма група независими студенти, които са настояли пред него да събере екип и да представи политически и икономически план за развитието на България.

Проф. Дуранкев защити избора си на политическа коалиция, която да стане изразител на възгледите му с думите: "Ние приемаме там, където не ни поставят условия". Той беше категоричен относно проевропейската ориентация на новата формация „Горда България“ и нейната програма. ''Програмата ще бъде силно проевропейска. Духът ще бъде на най-добрите европейски традиции'', обеща той.

Участието на протестиращите в новата коалиция беше заявено от Антон Димитров от Граждански форум „Промяна“. "Всеки ден на палатките трябваше да доказваме, че сме готови да променим политическия модел, който властва у нас. Бяха прокарани закони в полза на монопола, а малкият бизнес беше унищожен", каза Димитров.

Във връзка с подкрепата на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) към новата гражданска коалиция, Антон Димитров заяви, че протестиращите от ГФ „Промяна“ не се притесняват от факта, че ГОРД е партия на Слави Бинев, а изпълнителен директор на ССИ е Алексей Петров. Той афористично поясни, че не се безпокои от комбинацията Слави Бинев – Алексей Петров, но много се притеснява от комбинацията „Бойко Борисов – Цветан Цветанов“.

Очаква се до края на законния срок за регистриране на коалиции, който е 01 април 2013 г. - вечерта, към коалицията да се присъединят още некомпроментирани партии, отговарящи на изискванията на протестиращите и на независимите студенти.

Последно променена в Понеделник, 01 Април 2013 12:36
Влезте, за да коментирате