Зам-шефът на „Митници” не е кандидатствал за допуск до ДАНС

Николай Попов е отказал да коментира защо не е подал документите си, след като има право на това
Четвъртък, 29 Август 2013 16:09 Публикувана в У нас Прочетена 635 пъти

Все още заместник-директорът на Агенция "Митници" Николай Попов не е подавал документи към Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да му бъде издаден нов допуск до класифицирана информация. Предишният му е бил отнет през 2009 г. заради ненадеждност.

Това стана известно от съобщение на агенцията, в което се уточнява, че "до 29 август не са постъпили никакви документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация".

Попов е назначен на пети август от министъра на финансите Петър Чобанов. Миналата седмица доскорошният директор на агенция "Митници" Ваньо Танов беше освободен от поста, а и.д. стана неговият заместник -  Борислав Борисов.

Малко след тези рокади стана известно, че Борисов е излязъл в отпуска и реално агенцията се управлява от Попов. Според източник на "Капитал Daily" от финансовото ведомство той е получил добри оценки от министър Чобанов основно за подобряването на съвместната работа с МВР и повишаването на заловените количества контрабандни цигари.

Не е ясно защо Попов не подава документи, след като има право за това. От пресцентъра на Агенция "Митници" казаха, че Попов е заявил, че няма да коментира темата

По принцип лице с отнето разрешително за достъп до класифицирана информация няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок от три години. Този срок за Попов вече е изтекъл.

Влезте, за да коментирате