БСП си иска от САЩ пакарда на Вожда Димитров

Петък, 04 Октомври 2013 09:50 Публикувана в У нас Прочетена 797 пъти

Пакардът на Вожда Георги Димитров е "емигрирал" зад океана с помощта на ченге, пише "Стандарт".  Офицер от бившата Държавна сигурност е замесен в кражбата на лимузината преди 21 г. БСП има намерение да си върне лимузината. От "Позитано" 20 ще занесат папка с документите на изчезналия "Пакард" на Георги Димитров в държавното обвинение. Така се надяват да си върнат легендарното возило, което радва янките в музей на 150 км от Чикаго, без да плащат и долар."Прокуратурата е работила по този казус, но ще влезем в контакт и с наблюдаващия прокурор, за да може да видим какво е необходимо от наша страна", коментираха от БСП. Надеждата на червените е легендарната лимузина да се върне у дома и да стане най-ценният експонат в един бъдещ музей на ретро колите - защо не редом до чайката на Тато.

Крадената лимузина се появява в САЩ през 1997 г., натоварена от белгийския Антверпен като "скрап". Внася я българин с американски паспорт. Дали той има общо с кражбата й, остава загадка засега. Ударът е замислен умело. Пакардът е задигнат часове след като дефилира на парад за ретро коли на Околовръстното. За да се подготви за "ревюто", е стегната от екип реставратори. Така крадците я вземат в идеално "здраве", движи се на собствен ход. Бягството през граница не е трудно - преди 21 г. камери по границите няма, а митничарите са много по-склонни да "съдействат" срещу някой лев. След обира реставратор забелязва, че в бързината крадците са забравили четирите оригинални таса. При разпитите пък собственици на кафенета наблизо разказват, че са видели колата да напуска гаража, но помислили, че реставраторите я пробват. След 15 г. в неизвестност, пакардът изплува в американски сайт, където го продават за $3 млн. През 2011 г. вече му искат двойно - 6 млн.

 

Самият Георги Димитров не харесвал пакарда, не се знае дори дали се е возил в него. Предпочитал си кадилака, подарък от работници в Америка, които го купили по повод Лайпцигския процес.\СД

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2013 10:11
Влезте, за да коментирате