Генерал от ДАНС предупредил Доган за Бисеров, твърди Октай

Петък, 08 Ноември 2013 10:48 Публикувана в У нас Прочетена 869 пъти

Генерал от ДАНС е бил в сараите на Ахмед Доган в събота и го е информирал за проверката срещу Христо Бисеров, обяви бившият депутат от ДПС Осман Октай. Така той опроверга твърдението на Труд, че лично министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е предупредил Доган. Целта според Окгай била Бисеров да подаде оставка веднага, за да изпревари службите.

 "Натискът от европейските служби е бил огромен. Високопоставен генерал от службите, от ДАНС, е бил в сараите на Доган в събота вечерта. Вследствие на това посещение той получава информация и нарежда Бисеров да бъде доведен при него. Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства", разказа тази сутрин Октай пред Нова телевизия. Самият Местан твърди, че е участвал в среща с Доган, на която Бисеров ги изненадал с оставката си. 


По думите на Октай тогава е бил направен сценарий, който да изпревари действията на службите и евентуални арести.Бившият зам.-председател на ДПС предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил генералът, са изтрити. Вчера шефът на ДАНС заяви, че не може да каже дали има теч на информация от службата, преди да е направена проверка.


Октай заяви още, че досега Доган не е знаел за действията на Бисеров, иначе не би допуснал той да бъде депутат. "ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове", заяви Октай. 


На въпрос откъде са парите, Октай отвърна, че още при управлението на Симеон Сакскобургготски и Доган корпоративната групировка „Възраждане” е влязла в Съвета за икономическо развитие със свои кадри и до днес те са във всички коридори на властта. 
"Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било с назначаването на министри, било с областни управители, било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров", добави Октай. Според него корпорации се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява. И затова всички политици в декларациите си пред Сметната палата, пишели едно, но с деца, съпруги, роднини имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят пари по този начин.

Последно променена в Петък, 08 Ноември 2013 10:54
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате