Все пак Бисеров е свързан с преноса на газ

Петък, 08 Ноември 2013 21:12 Публикувана в У нас Прочетена 980 пъти

Печалба от газови сделки е най-вероятният произход на парите, които Христо Бисеров и доведения му син са превеждали през различни сметки с краен получател търговски дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Според информация на "По света и у нас" собствеността на офшорките е свързана с Христо Бисеров и Ивайло Главинков, неговият доведен син.

На този етап има съдебни поръчки от България към две европейски държави и две презокеански, за да се съберат доказателства по случая, съобщи БНТ. "В кабинета на г-н Бисеров съм бил в качеството му на заместник-председател на Народното събрание. Както съм бил в кабинета на г-н Миков в качеството му на председател на Народното събрание. В същото време съм се видял с още няколко депутати от опозицията и от управляващите", уточни Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР в обяснение за какво е говорил с Бисеров в парламента. Лазаров е категоричен, че към този момент не е знаел, че службите проверяват информация, че Христо Бисеров и Ивайло Главинков са извършили престъпление срещу финансовата система на България.

 

"Аз не мога да знам ДАНС кого проверява, нали си давате сметка за това", категоричен бе Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР.Връзка на "случая Бисеров" и "Южен поток" официално отрече и председателят на ДАНС. Според източници на "По света и у нас" разследването срещу Христо Бисеров е провокирано от сигнал, подаден от патньорска служба, която е извън Европейския съюз. Става дума за преводи от сметки в Швейцария към такива в Македония, а по-късно към сметки на дружества, регистрирани в офшорните Сейшелски острови.

 

В сигнала, който е провокирал ДАНС към задълбочена проверка и включване на финасовото разузнаване в разплритането му, са посочени редица разкривани временни депозитни или разплащателни сметки, през които парите са преминавали и дори теглени в брой, преди да стигнат до офшорките. Според разследващи това се прави само когато се перат пари. От България в службите пък е постъпил сигнал, че доходите, които най-вероятно Бисеров и Главинков се опитват да скрият, са от доставки на газ към балканска държава, която не е член на Европейския съюз. В тази си дейност обаче няма данни Бисеров да е имал партньорство с търговски дружества, които са регистрирани у нас, твърди БНТ.

 

Корман Исмаилов преди няколко дни, каза, че Бисеров и нарушил интересите на Ахмед Доган, които са свързани с "Южен поток". 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 08 Ноември 2013 21:28
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате