Първанов: Бързо към АЕЦ "Белене"!

Понеделник, 11 Ноември 2013 07:10 Публикувана в У нас Прочетена 731 пъти

"Ако ние, своевременно, бързо не решим въпроса, тоест не дадем ход, „зелена улица” на новата ядрена централа „Белене”, наистина ни чака един енергиен микс, който няма да е добър, с оглед на бъдещата цена и за потреблението и за бизнеса. Така, че друга алтернатива няма", каза президентът Георги Първанов (2002 - 2012 година) пред журналисти в Плевен.

На дискусия на тема: „За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет” АЕЦ Първанов подчерта, че "Белене" е много печеливш проект, но времето е изключително важно. „Обявената в последните дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива строителството на „Белене”, и ще видите, че това продължава да е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Аз не случайно завърших своето заключително слово с тезата, която е и призивна, няма време!", заяви Първанов.

 

На дискусията в Плевен са били формулирани теми, по които българското общество и политиците могат да се обединят, с една работеща, консенсусна позиция. „Експертната позиция е за ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката”, е мнението на Първанов.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2013 07:18
Влезте, за да коментирате