Проф. Кръстьо Петков - доктор хонорис кауза с изследването "Разделената нация и обединената плутокрация"

Четвъртък, 05 Декември 2013 11:45 Публикувана в У нас Прочетена 1275 пъти
проф. Кръстьо Петков. проф. Кръстьо Петков.

Проф. Кръстьо Петков навърши 70 години и стана доктор хонорис кауза на Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив на академично тържество в сградата на висшето училище. 

Академичното слово на проф. Петков бе изследване, озаглавено „Разделената нация и обединената плутокрация”. В него социологът и икономист твърди, че България не е изключение от общото развитие на света. След неудържимия диктат на пазара навсякъде се е образувала тънка прослойка от свръхбогати, за които основна цел е суперпотреблението на луксът. Илюстрация на това е мисълта, че капитализмът се е върнал към примитивния човек и хищническата му природа. Една от прогнозите му за излизане от това положение е да се водят преговори. Доц. Валентин Вацев го репликира, че той просто е добър човек. Иначе много добре знае, че както е казал древногръцкият философ Платон, след плутокрацията идва диктатура.

 

Европейският колеж е най-бързо развиващото се висше училище, основано едва през 2001 г., но то вече се радва на популярност, която се дължи на преподавателите му. Сред тях са бившият премиер Жан Виденов, който преподава дисциплината „Управление на европейските проекти”, икономистът проф. Светослав Ставрев, философът доц. Валентин Вацев, а бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски отговаря за инвестициите на колежа. Училището вече разполага с модернизирана сграда, бивша детска градина, в Пловдив и най-модерния спортен комплекс. Съвсем в академичните традиции то има футболен и волейболен отбор. Предстои изграждането на малък кампус.


Акценти от словото на проф. Петков четете по-късно през деня.

 Последно променена в Петък, 06 Декември 2013 10:42
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате