БСП към Първанов и Калфин: Предателство! Репутацията на Станишев под въпрос

Вторник, 14 Януари 2014 09:09 Публикувана в У нас Прочетена 699 пъти

Най-новата "опорна точка" за БСП е "предателство". "Предателството е тежко, друго няма", добавя Кутев в интервю за в. "24 часа". Тази военна терминология доразвиха всички поканени, които участваха в сутрешните информационно-коментарни блокове на телевизиите - самият Кутев по "Нова", членът на Изпълнителното бюро на БСП Бирослав Гуцанов, социалистическата политоложка Мария Пиргова и журналистката Велислава Дърева.За предателство в левицата говори вчера и депутатът Мая Манолова. Под една или друга форма те заклеймиха Калфин като "галеното дете на БСП", което дори не е член на партията, а Първанов като представител на задкулисието. Кутев призна, че Калфин си е свършил работата като евродепутат. Но допълни, че "нито той щеше да бъде евродепутат без БСП, нито Георги Първанов щеше да има мандат без БСП". 

ParvanovВтората "опорна точка" на БСП, която всички единодушно защитиха, е, че паралелната листа на АБВ няма да доведе до разцепление на столетницата, а само до отлив на гласове - най-много 2-3%, въпреки подкрепата на знакови кметове и областни лидери на партията, сред които бе изтъкнат областният и общински председател, бизнесменът Георги Гергов. Пиргова заяви, че БСП така е програмирана от нейния идеолог Александър Лилов, че тя може да се топи като снежна топка, но никога не може да се разцепи. В партията са призвани да съществуват успоредно различни течения - от комунисти до социалдемократи и социалисти. Пиргова даде пример с опитите от предишните години на Николай Камов и Александър Томов да отцепят социалдемократически настроените членове. Тя самата никога не била работила с Първанов, но знаела, че той употребява хората за своите цели.

Дърева акцентира върху отзвука и влиянието на тези събития в европейското пространство. Тя предупреди, че Първанов и Калфин играят в полза на европейската десница, все едно дали са се договорили с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Лявата журналистка подчерта, че електоратът на Борисов бил такъв, какъвто бил и самият той- всеки ден си променял възгледите за едно или други. Пиргова пък добави, че него го следват малограмотни и необразовани избиратели. 

 

Несъмнено опитът на бившия президент и най-изявеният български евродепутат и кандидат-президент на столитницата на последните избори е тежък удар върху БСП. Той се превръща в още по-голямо предизвикателство за лидера на БСП Сергей Станишев, който едновременно е и начело на европейските социалисти. Ако не успее да овладее процесите на разцепление, последиците от това ще ударят както неговия авторитет и желанието му да влезе в следващата Еврокомисия, така и поставят под въпрос състоянието на ПЕС, която може да загуби евроизборите. 

 

 

Последно променена в Вторник, 14 Януари 2014 09:22
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате