Епископ Игнатий: Дядо Неофит е избран с подкупи, Синодът назначава Григорий вместо Серафим

Неделя, 19 Януари 2014 11:15 Публикувана в У нас Прочетена 1130 пъти

Изборът на Светия Синод на нов Неврокопски митрополит е бил предрешен снощи и това няма да е епископ Серафим, който получи повече гласове в епархията, а Григорий. Това заяви по бТВ епископ Игнатий от Сливенската епархия. „Големите играчи постъпиха по-хитро, всичко стана в мъгла. Беше много подмолно всичко, което се разигра”, заяви епископ Игнатий, според когото Светият Синод решил да подмени днешния избор и да бъде избран Григорий, което според него е прецедент, понеже той беше класиран на второ място при предварителния вот. „Искат да го изиграят. Договорките са – вие получавате власт, другите получават пари”, разказа Игнатий.

Eпископ Игнатий ще иска оставката на патриарх Неофит, заяви самият той. Дядо Неофит бил избран с подкупи и бил зависим от пловдивския митрополит Николай. Освен това мястото му начело на Русенската митрополия се пазело, за да може да се оттегли от патриаршеското място и на него да седне именно дядо Николай. Игнатий твърди, че предишният Варненски митрополит Кирил е бил убит. Той разкритикува както избора за негов приемник, така и днешния вот за Неврокопски митрополит.

Според него в цялата схема митрополит Николай е главно действащо лице. „Неговите богати хора му осигуряват избора на Григорий, а той им дава да се разпореждат с имотите на църквата”, каза Игнатий, като уточни, че става дума за имущество на стойност 4-6 млрд. лева.

Епископът назова някои от предполагаемите бизнесмени, с чиито пари щяла да стане сделката - братя Диневи, Георги Гергов и Петър Манджуков. Именно те, според Игнатий, били хората, които „бутат” дядо Николай за патриаршество.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате