Дребни търговци скочиха срещу Общинския съвет в Бургас заради LAFKA

Вторник, 22 Април 2014 16:46 Публикувана в У нас Прочетена 888 пъти

Търговците на дребно в Бургас освиркаха местния парламент в знак на протест срещу поредна спорна поправка в наредбата за разполагане на търговски обекти на територията на общината, съобщи бТВ . Досега са направени три поправки, като последната разреши на дребните търговци, които продават вестници и цигари, да имат повече обекти, а другите – не.
В дневния ред на Общинския съвет в Бургас във вторник бе включено предложение за приемане на нова поправка, според която всяка фирма ще може да има повече от един преместваем обект. Въпреки недоволството на малките търговци, спорната промяна беше приета от Общинския съвет в Бургас.
Ограниченията падат и всички търговци стават равни. Мотивът е да осигурим равни условия. Предишната поправка беше за да могат всички да могат да продават тютюневи изделия. Дадохме възможност на всички да продават тютюневи изделия”, обясни вносителят на предложението за поредната поправка – общинският съветник Димитър Людиев. Той призна, че предложението не предвижда ограничение за максимален брой обекти.„Искаме да помогнем на малките, които имат по няколко обекта, но с различни фирми”, коментира още съветникът, като призна, че и настоящата наредба се заобикаля лесно, като един търговец регистрира няколко фирми за всеки от преместваемите обекти.
„Правим предложение всички да имат равни възможности и да нямат ограничения. Държавата трябва да реагира, ако има монопол”, заяви още Людиев. Той подчерта, че веригата Lafka, срещу която дребните търговци в Бургас протестираха и в средата на март, е закупила будките си от вестникарска група „на съвсем пазарен принцип”, с което настоя, че не се ползва с протекции от страна на Общината.
На противоположно мнение са обаче дребните търговци, според които „равните условия” поставят една верига в по-благоприятно положение на пазара. „Ще атакуваме новата поправка, защото се създава монопол с помощта на общината и държавата. В тази фирма, тази монополна верига конкуренция няма. Вече започнаха с неконкурентни прийоми – те връщат 5% от стойността на всеки клиент, закупил кутия цигари, а при нас е заложена 5% печалба. Те са производители и могат да си го позволят, а ние не можем да си го позволим”, заяви председателят на Асоциацията на дребните търговци Николай Димитров.
Той атакува лично общинския съветник от ГЕРБ, като изтъкна, че само преди три месеца е бил на коренно противоположно мнение за монопола на Lafka. „Какво Ви накара да промените мнението си?” попита той. „Аз като политик няма да си позволя да нарушавам никакви закони. Аз съм изстрадал навлизането на пазара на нови играчи, но в пазарна икономика трябва да се създават конкурентни среди. Няма законова форма, която да стимулира определена верига”, заяви Людиев в отговор.
„Новата поправка е опит да се заобиколи решението на Административния съд в Бургас (който отмени наредбата заради условието в тях да се продават и вестници, и цигари – бел. ред.). Тя ще обезсмисли решението на съда, ще създаде опасен прецедент в Бургас – ще се отворят врати за всяка голяма фирма да вземе мястото на дребния търговец”, обясни Николай Димитров.
„Те използват обществен ресурс, за да създадат тази монополна структура Общинските съветници от ГЕРБ казват, че ще бъдем равнопоставени – в момента от години няма позиции за обекти за нас, позициите са за фирмите с много пари”, възмутена е Таня Бобчева, която също е собственик на преместваем обект в Бургас.
Тя изтъкна, че напоследък в града се появяват нови такива обекти, без да са обявени позиции за тях.
Напоследък две будки на веригата Lafka станаха обект на нападения – едната е била изпочупена, а втората – ограбена. „Тези прояви не са насочени към тази верига, нашите обекти също са обект на такива нападения, но те не се отразяват, за разлика от посегателствата срещу голямата фирма. По-скоро обикновени граждани, които споделят нашето мнение, а не хора от нашия бранш”, коментира още Бобчева.
Представител на търговската верига не се яви.

Влезте, за да коментирате