Христо Марков: Изчадието адово Пръмова – Кунева пак възроди старата си лъжа! Тя няма нищо общо с Трифон Кунев, нищичко!

Ветеранът седесар и депутат във Великото народно събрание оспори и правото на Кунева да понесе цветя на Мемориала на жертвите на комунизма
Неделя, 11 Май 2014 01:41 Публикувана в У нас Прочетена 1755 пъти
Участието на Меглена Кунева на възпоменанието пред Мемориала на жертвите на комунизма в София, предизвика острата реакция на ветерана на синята идея – Христо Марков. Той обвини водачката на листата на Реформаторския блок, че пак възражда „старата си лъжа“ за родство със знаковата фигура от легендарния опозиционен вестник „Народно Земеделско знаме“ - Трифон Кунев, автор на прочутите „Ситни, дребни като камилчета“.     Участието на Меглена Кунева на възпоменанието пред Мемориала на жертвите на комунизма в София, предизвика острата реакция на ветерана на синята идея – Христо Марков. Той обвини водачката на листата на Реформаторския блок, че пак възражда „старата си лъжа“ за родство със знаковата фигура от легендарния опозиционен вестник „Народно Земеделско знаме“ - Трифон Кунев, автор на прочутите „Ситни, дребни като камилчета“. Пресцентър на Реформаторския блок / Фейсбук

Неочакван скандал избухна насред анемичната предизборна кампания, предшествуваща избора на депутати в Европейския парламент. Навръх Девети май, възприеман от едни като Ден на победата, а от други като Ден на Европа, г-жа Меглена Кунева се срещна с членове на Съюза на репресираните, събрали се пред Мемориала на жертвите на комунизма в София.

Според съобщението в официалния сайт на Движение „България на гражданите“, г-жа Кунева е била приветствувана от г-н Драго Михалев и в отговор е заявила следното:

 

В този ден е по-добре ние да слушаме хората, които сте преживели комунистическия терор. Всички хора, които физически не доживяха падането на комунизма, не успяха да видят, че и докато си жив може да има справедливост, каза тя. До 1989 г. доживяха само моята майка и сестрата на баща ми“, сподели Кунева и разказа за своя кръстник, който като осъден от т.н. народен съд е бил 23 години по затворите.

 

Той срещна жената, която го е осъдила на процеса. Оказаха се съседи, които живеят на една улица“, разказа Кунева.

 

Всеки човек трябва да отговаря за постъпките си и обществото трябва да направи така, че всеки да бъде отговорен за делата си“, обясни тя.

 

Меглена Кунева благодари на присъстващите, че си спомниха с добро за нейния дядо Трифон Кунев и нейния баща Щилиян Кунев, които също са пострадали от комунистическия режим.

 

По-лесно е да извадиш една държава от комунизма като премахнеш член първи, който поставя начело една партия, отколкото да изгониш комунизма и страха от насилието от сърцата на хората“, заяви Меглена Кунева.

 

Нашата задача е да продължим и да победим този страх, каза тя. Благодаря, че ми давате кураж“, заключи тя. (Меглена Кунева: Ще направя всичко възможно десните да победим в Европа – това е справедливо, 09 май 2014, Официален сайт на Движение „България на гражданите“,   http://grajdani.bg/?p=5798 ).

 

Неочаквано, приведената по-горе обширна извадка от прессъобщението на „България за гражданите“, респективно - на „Реформаторския блок“, предизвика острата реакция на г-н Христо Марков, депутат от СДС във Великото народно събрание и човек с огромна популярност сред привържениците на това, което някога се наричаше „синя идея“.

 

Христо Марков буквално изригна във Фейсбук следното срещу изявлението на Меглена Кунева:

 

Неееееееееееееееее! Това не може да е истина! Изчадието адово Пръмова – Кунева пак възроди старата си лъжа! Тя няма нищо общо с Трифон Кунев, нищичко! Камо ли той да й е дядо! Аз съм негов племенник и съм писал преди 30 години за него. Чичо Трифон няма деца! След смъртта на жена му – украинката Маша, през 1931 г., той живее със сестрата на Димо Кьорчев – Дафина, но не оставя поколение! Тази мръсница сега има наглостта пак да лъже по безподобен начин, както преди 10 години да поставя цветя на мемориала на жертвите на комунизма – тази мръсница, мачкала чаршафите на ЦК на БКП четиридесет години! Не, това в България не може да е истина! Гадостта на тези типове от РБ прелива навсякъде – дано сте проклети вовеки веков! Уроди и мръсници безподобни!“. (Изявлението на г-н Христо Марков е поместено от него във Фейсбук профила му - https://www.facebook.com/profile.php?id=1725494331&fref=nf , както и в много други групи във въпросната социална мрежа, включително и в „Свободен народ online“- https://www.facebook.com/groups/138676529657694/ . Публикацията е направена около 13:30 часа на 10 май 2014).

 

Написаното от г-н Христо Марков предаваме без изменение. Единствено е променено изписването на текста изцяло с главни букви, като е въведено нормалното използуване на главни и редовни букви. В Интернет писането само с главни букви означава крещене и редакцията си позволи да „цензурира“ г-н Христо Мраков единствено в това. Всички други оценки и квалификации са предадени дословно, включително и броят на „е“-тата във встъпителното „Неееееееееееееееее!“ на разгневения седесар – ветеран.

 

Избухналият скандал повдига въпроса, дали действително г-жа Меглена Кунева се е опитала да заблуди членовете на Съюза на репресираните или става дума за съвпадение. Единствено г-жа Кунева може да отговори на въпроса, дали има дядо с име Трифон Кунев, който да е репресиран от комунистическия режим, макар и да не става дума за автора на „Ситни, дребни като камилчета“. Защото играта с името на Трифон Кунев е наистина недопустимо, особено пред членовете на Съюза на репресираните.

 

Името на Трифон Кунев е емблематично за всички, които са живи свидетели на опозиционните борби през 1945 – 1948 г., както и за хората, които имат историческа памет, но все пак г-жа Кунева би могла да оправдае изявлението си ако е налице подобно съвпадение. Някои биха казали – „подобно удобно съвпадение“, но все пак едно е ако става дума за двама души с едно и също име, а съвсем друго – ако става дума за напълно откровена измама.

 

Каква е истината би трябвало да отговори г-жа Меглена Кунева, при това – достатъчно бързо, ако са й останали някакви политически рефлекси.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате