ЕК не разрешава пускането на ТЕЦ "Варна"

Петък, 23 Януари 2015 21:59 Публикувана в У нас Прочетена 682 пъти
Обърнахме се към Европейската комисия с искане да ни разреши шести блок да работи до март 2015 г. , но оттам отговориха, че след като не са направени съответните екологични съоръжения, не може да даде дерогация на ТЕЦ „Варна“, независимо, че тя е част от критичната енергийна инфраструктура на страната, каза министърът. Обърнахме се към Европейската комисия с искане да ни разреши шести блок да работи до март 2015 г. , но оттам отговориха, че след като не са направени съответните екологични съоръжения, не може да даде дерогация на ТЕЦ „Варна“, независимо, че тя е част от критичната енергийна инфраструктура на страната, каза министърът. Снимка: varnaacion.com

Европейската комисия не се е съгласила да даде дерогация за ТЕЦ „Варна“. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната комисия по енергетика.

 

"Обърнахме се към Европейската комисия с искане да ни разреши шести блок да работи до март 2015 г. , но оттам отговориха, че след като не са направени съответните екологични съоръжения, не може да даде дерогация на ТЕЦ „Варна“, независимо, че тя е част от критичната енергийна инфраструктура на страната", каза министърът.В случай на критична ситуация обаче,  централата разполагала с необходимия капацитет за пускането й. От близо 400 души в момента в ТЕЦ-а са останали 85, каза министър Петкова и допълни, че е получила уверение от регионалния мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал, че хората са достатъчни в случай на необходимост от пускане на централата, но доставката на въглища ще изисква поне месец.

 

Над 100 млн. лв. би струвало повторно пускане на ТЕЦ "Варна", каза в отговор на въпрос министър Петкова.

 

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев обясни, че проблемът с ТЕЦ „Варна“ не е само екологизацията. Цената на произвежданата там електроенергия е с около 20% по-висока от средната за страната и от ЧЕЗ не веднаж са поставяли този въпрос. Според него собственикът на централата е имал досттъчно време за екологизиране на централата, но е забавил процедурата, тъй като е търсил държавни гаранции за изкупуването на произведената електроенергия.

 

В края на миналата година стана ясно, че разработеният със съвместните усилия на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и ЧЕЗ  финансов модел категорично е показал, че при съществуващите условия на регионалния електроенергиен пазар и регулаторна среда в България не е възможно да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ „Варна“, който да обезпечи евентуална инвестиция в централата. 


При настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ „Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона, е оценката на експертите.В същото време прегледът на дейността на варненската топлоцентрала през последните години показва, че тази мощност съвсем не е толкова важна за електросистемата и изкуствено й се лепи етикет критична електроенергийна инфраструктура, твърдят експертите. Ето какво показват фактите:
- През последните две години ТЕЦ-ът е бил 10 месеца в принудителен престой /т.е. почти през половината време е бездействал/.
- ТЕЦ „Варна“ не фигурира като необходима мощност в нито една стратегия за развитие на енергетиката на България.
- ТЕЦ "Варна" е подложена на перманентен регулаторен натиск и ограничения, които й пречат да работи.
- Централата вече не е в списъка на мощностите, които осигуряват ток за регулирания пазар.
- Години наред цената на произвеждания от тази централа ток са подтискани и практически ТЕЦ-ът е доведен до финансовата криза.


През периода 2007 – 2009 г. ДКЕВР определяше на ТЕЦ „Варна“ огромни квоти за регулирания пазар. Паралелно с това МОСВ отказа да промени комплексното разрешително.  В същото време монополистът НЕК нееднократно злоупотребяваше с механизма за активиране на студения резерв - за да изпълнява договорите си за доставка на ток на потребители в България и за износ, държавната електрокомпания активира блоковете на ТЕЦ „Варна“, които трябваше да стоят в готовност като студен резерв, в ущърб на централата.

 

В резултат дружеството изпадна в невъзможност да осигури необходимите средства за инвестиции в екологизиране на производството.


В следващия перод от 2009 - 2013 г проблемите продължиха. Регулаторът продължи да не признава в пълен размер разходите за производството и не одобряваше средствата за инвестиции.


В резултатът от тази държавна политика, „важната“ за системата ТЕЦ приключи 2013 г със загуба от близо 68 млн лева. Това се случи точно в период, когато ТЕЦ-ът  трябваше да се екологизира, обясняват енергийни експерти.


От средата на 2013 г. ТЕЦ „Варна“ вече не може да разчита на постоянни приходи от предоставянето на студен резерв, тъй като беше променена системата за разпределение.


А през юли тази година централата беше изключена и от регулирания пазар на ток.Всичко това показва, че не е разумно да се налеят над сто милиона евро в едно дружество, от чиято продукция очевидно няма нужда.

 

Източник: 3е-news.net

http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%B5%D0%BA-%D0%BD%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%86-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_41861

 

Влезте, за да коментирате