Шалом: Провеждането на Луковмарш е пореден опит да се пренапише историята на Втората световна война в България

Четвъртък, 05 Февруари 2015 11:53 Публикувана в У нас Прочетена 722 пъти
Момент от Луков марш – 2011 г. На 12 февруари 2011 г., над 600 души от страната, заедно с гости от различни европейски страни отбелязват за девети път годишнината от убийството на генерал Христо Луков. На шествието са развяни български знамена и германски знамена от времето на Първата световна война.   Момент от Луков марш – 2011 г. На 12 февруари 2011 г., над 600 души от страната, заедно с гости от различни европейски страни отбелязват за девети път годишнината от убийството на генерал Христо Луков. На шествието са развяни български знамена и германски знамена от времето на Първата световна война. Снимка: Архив на БГНЕС

Насрочването на ежегодния „Луков марш“, предизвика незабавната реакция на организацията на евреите в България – „Шалом“. Поради сериозната обществена значимост на разисквания въпрос, предаваме декларацията на „Шалом“ изцяло, без каквато и да е редакционна намеса. Редакцията на „Свободен народ онлайн“ е готова да помести и други мнения, стига те да са издържани в рамките на елементарното възпитание.

 

Организация на евреите в България „Шалом” отново е силно обезпокоена от предстоящото провеждане на Луков марш на 14 февруари 2015 г. Провеждането на такава демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, с униформи, нацистки символи и запалени факли не само ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне, но и създава негативен образ на България, като държава допускаща проява, която пропагандира делото на човек изповядвал нацистка идеология и активно е прилагал изпълнението на антиеврейските закони в страната ни по време на Втората световна война. В рекламния клип за събитието в сайта на организаторите на Луков марш се създават внушения, недопустими за ценностите на  демократична страна, каквато е България, а в коментарите на хората, които подкрепят събитието, присъстват призиви, характерни за времето на Третия Райх.

 

За пореден път припомняме, че генерал Христо Луков е прочут с яростните си антисемитски и пронацистки  възгледи, лидер на Българските национални легиони, една от ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България  към  действията на Нацистка Германия  по време на Втората световна война. Ежегодното припомняне на политическата роля на генерал Христо Луков е демонстрация и пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи, поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и отричане на репресиите и  униженията, на които са подложени българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България в периода 1941-1944 г.  Като водач на легионерите, генерал Христо Луков е един от  виновниците за тези страдания  и унижения.

 

Организация на евреите в България „Шалом” се противопоставя на всяка проява, която легитимира публично неонацистката идеология в България, възражда лозунги и политически програми от времето на фашизма. Провеждането на Луковмарш  е пореден  опит да се пренапише историята на Втората световна война в България.

 

Провеждането на Луковмарш 2015 под мотото „Традицията продължава“ е предизвикателство и провокация, защото  категорично е доказано, че няма нищо добро в продължаването на традицията на нацизма. Луковмарш е не само неприемливо събитие за българската столица, но и акт на противопоставяне на демократичните ценности на българското общество и омаловажава постиженията на  управата на София за провежданата политика на уважение, толерантност и търпимост към различията. Недопустими са и призивите на организаторите върху сгради и други обекти да правят изображения със спрей, популяризиращи събитието и образа на генерал Луков.

 

Ескалацията на прояви на омраза и ксенофобия в Европа и в света е предупреждение към всички нас, да бъдем бдителни, и да не допуснем популяризирането на ценностите  и идеологията на нацизма.

 

Изразяваме благодарност към всички институции, организации и личности,  които подкрепиха нашият протест срещу Луков марш 2014. Днес отново призоваваме всички институции, политически партии и техните лидери, обществени организации и цялото българско общество да  изразят ясно и категорично своята непримиримост и да осъдят проявите на екстремизъм, омраза, ксенофобия и антисемитизъм, и да се противопоставят на тази недемократична проява чрез всички средства в рамките на закона.

 

Бъдещето на България зависи от всички нас и трябва да  го изградим заедно с мъдрост и разум, в името на добруването на Родината ни“.

Последно променена в Четвъртък, 05 Февруари 2015 12:00
Влезте, за да коментирате