Участието ни във Втората световна война било неизбежно, според проф.Пламен Павлов

Неделя, 01 Март 2015 19:30 Публикувана в У нас Прочетена 519 пъти
Ако не бяхме влезли на 1 март 1941 г. във Втората световна война, щяхме да бъдем прегазени от германската армия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Ако не бяхме влезли на 1 март 1941 г. във Втората световна война, щяхме да бъдем прегазени от германската армия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Снимка: bnt.bg

Ако не бяхме влезли на 1 март 1941 г. във Втората световна война, щяхме да бъдем прегазени от германската армия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

 

„Нека погледнем какво се случи с Югославия – нашите земи може би щяха да бъдат дадени. Южна Добруджа щеше да бъде взета от Румъния обратно, един от малкото сериозни успехи би бил пропилян по този начин. Могат всякакви варианти да се разглеждат. Когато се разсъждава за събитията от онези далечни години не бива в главите ни да е матрицата на днешното статукво”, заяви проф. Павлов.

 

„Трябва да погледнем тогавашните места как стоят. Тогава през 1940-1941 година цяла Европа е на колене пред Хитлер – Нацистка Германия, Италия която ние днес малко я забравяме, но тя е достатъчно регионална сила в Средиземноморието и Южните Балкани. Тя има и пряко присъствие в Албания, като толерира албанските националисти да мечтаят за Велика Албания под италиански суверенитет. Румъния с нейните мегаломански амбиции също”, допълни проф. Павлов.

 

„Богдан Филов балансира по един сполучлив начин. Сега резултатите са такива, защото световния конфликт е ясен. Той се развива по определени логически закономерности и приключва с победа на Антихитлеристката коалиция”, каза още проф. Павлов.

Източник: Агенция „Фокус“

Влезте, за да коментирате