Изследователят Моллов и проф. Овчаров се скараха за помаците

Сблъсъкът бе провокиран от книга на смолянския изследовател за етническите корени и религията на българите
Неделя, 09 Юни 2013 13:48 Публикувана в У нас Прочетена 1245 пъти
Проф. Овчаров като Индиана Джоунс Проф. Овчаров като Индиана Джоунс

Кои са българите, откъде идват и в какво вярват скара в ефира на Нова телевизия историка археолог проф. Николай Овчаров и Ефрем Моллов, председател на Европейския институт „Помак” от Смолян. Тезата на Моллов бе, че ако не знаем истината за произхода и вярванията на българите, то винаги ще бъдем разделени. „Ние разглеждаме патриотизма на макрониво, защото микронивото не води до нищо добро в държавата. Ние сме хора, които много обичаме Всевишния”, отбеляза Моллов.

Шефът на институт „Помак” препоръча на професора да си изяде дипломата, защото не бил прав за християнските паметници. „В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви и 4 манастира“, посочи той своя пример за патриотизъм. Според него, това е начинът да си патриот – да работиш тихо и кротко дълги години в полза на родината. Моллов вбеси професора с тезата си, застъпена в книгата, че Кирил и Методий са византийски емисари и предатели, а княз Борис Първи е разтурил българската империя. Според него помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори. „Това, че вие сте историк, не означава, че разбирате религията на прабългарите?“, констатира Моллов. Проф. Овчаров го контрира, че с това се занимава от 30 години. Той припомни, че българският народ е по-древен от исляма.

Според Моллов пък етносът на помаците е съставен от различни групи, в които има прабългарски корени, арабски, персийски, арнаутски и др, една съвкупност от различни етноси и религии, които преминават в монотеизъм.

b2caaac3c0fe2cc07ecc3617a4991d28 XL
Ефрем Моллов

„Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за конкретни обекти – църквите в Гела и Момичловата крепост. Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски.

Овчаров пък разказа впечатленията си от Златоград, където живее през част от времето си, и където населението е 60 на 40 християни и мюсюлмани. Там думата „помак“ не се използва. „Всички живеем заедно и няма да позволим да ни делят“, категорични били местните хора.

Последно променена в Неделя, 09 Юни 2013 14:10
Влезте, за да коментирате