Учебният театър на НАТФИЗ ще гостува на Театър „Българска Армия“

Бай Балчо споменува как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието

За първи път Театър "Българска армия" предоставя голямата си сцена, за изява на дипломен спектакъл, на студенти от НАТФИЗ
Четвъртък, 25 Май 2017 23:46 Публикувана в У нас Прочетена 785 пъти
Само преди дни, на 23 май спектакълът "Бай Балчо споменува" по Балчо Нейков, на абсолвентите на проф. Пламен Марков спечели наградата НАТФИЗ „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2017“. Само преди дни, на 23 май спектакълът "Бай Балчо споменува" по Балчо Нейков, на абсолвентите на проф. Пламен Марков спечели наградата НАТФИЗ „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2017“. Снимки на спектакъла и плаката Мариана Жижанова (IV курс „Фотография“); Снимки на програмата Стефан Стефанов (завършил „Фотография“ при НАТФИЗ)

Във вторник, 30 май, на Голяма сцена на Театър "Българска армия" ще се играе представлението "Бай Балчо споменува" по Балчо Нейков, на абсолвентите на проф. Пламен Марков. Само преди дни, на 23 май спектакълът спечели наградата НАТФИЗ „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2017“. Г-н Мирослав Пашов отправи покана към класа на проф. Пламен Марков да представи „Бай Балчо споменува“ във връзка с юбилейното ознаменуване на 75 години държавно театрално образование в България!

 

За първи път Театър "Българска армия" предоставя голямата си сцена, за изява на дипломен спектакъл, на студенти от НАТФИЗ и затова ще се радваме да ги подкрепите.

 

Входът за спектакъла е свободен.

 

За спектакъла

 

Текст за театър ПЛАМЕН МАРКОВ; постановка проф. Пламен Марков; актьорска кондиция доц. д-р Пенко Господинов; сценография и костюми доц. д-р Мира Каланова; музика Петя Диманова; диалект и говорна кондиция проф. Иванка Бенчева и д-р Лора Мутишева; режисьори на отделните новели, ІV курс „Режисура за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков; Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева

 

ІV курс „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков

Анелия Мангърова, Десислава Маджунова, Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер, Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Данаил Чирпански , Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев

 

Т Е К С Т З А Т Е А Т Ъ Р

от Пламен Марков

 

Този текст за театър е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис, налепен от различни съставни автентични разкази. Тези „Сбирки от народния живот“ имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа, а именно рода Бинбеловци.

 

Това събирателство е възложено на „бай Балчо“ от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични“, пък и да „изкара някой лев, щото се е разорил като търговец“. Основанието е било, че въпросният Балчо, бил „другарче като дете“ на прочутия войвода и даже някои от преданията са разказани на Балчо от майката на самия Стефан Караджа.

 

Министерство на просвещението е изоставило предадения му ръкопис да събира прах близо 90 години, защото го е счело за възпитателно неподходящ за публикуване. В предложения от мен текст за театър са вплетени и описания, както и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис „Видрица“ на поп Минчо Кънчев от Старозагорско, също събирал прах около 80 години, но в друг архив. Ползван е поп Пунчо и анонимни приписки.

01
02
03
04
05
06
07
08

Бай Балчо споменува как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието
Последно променена в Петък, 26 Май 2017 08:00
Влезте, за да коментирате