Мартин Димитров: Подобно на медиите в България и някои от собствениците на ВЕИ са неясни

За мен би било особено интересно да установя кои политици имат собственост под някаква форма във ВЕИ сектора и въобще в енергетиката. Това би помогнало да се отговори на много свързани въпроси
Вторник, 25 Март 2014 16:40 Публикувана в Очи в очи Прочетена 986 пъти
Мартин Димитров за работата на ДКЕВР: ДКЕВР е далеч от независима и далеч от работеща.  Самият факт, че бяха сменени 5-6 директора през последните месеци показва пълен хаос и бягство от отговорност. Поведението на ДКЕВР е като на организация изпълняваща волята на Министъра на икономиката.    Мартин Димитров за работата на ДКЕВР: ДКЕВР е далеч от независима и далеч от работеща. Самият факт, че бяха сменени 5-6 директора през последните месеци показва пълен хаос и бягство от отговорност. Поведението на ДКЕВР е като на организация изпълняваща волята на Министъра на икономиката. Снимка: bulgaria-news.bg

Един цял парламентарен мандат, Вие бяхте председател на икономическата комисия в Парламента. Смятате ли, че в България обществото има адекватно отношение към компаниите, предоставящи комунални услуги, така наречените „ютилити компании“, или те са демонизирани в една или в друга степен?

 

Необходима ни е силна държава в регулирането. Многократно повтарях, че или държавата ще се справи с монополите или монополите с държавата. Засега монополите очевидно са по-силни. Докато бях Председател на Комисията написахме ключови изменения в закона за защита на конкуренцията, които дефинират какво е монополно положение (в момента няма и дефиниция), предвиждат ясни санкции и системни проверки. Предложението беше постоянно отлагано с дейното съдействие включително на КЗК. Трябват работещи регулатори, които да се избират в състезателна публична процедура и да включват в състава си представители на гражданското общество. Иначе промяната няма да се състои!

Най-важните мерки трябва да включват следното:

 

Съставът на всички регулаторни органи да бъде избиран пряко от Народното събрание. Кандидатите се избират по компетентност след като бъдат изслушани публично и отговорят на въпроси от страна на ресорните комисии. Регулаторните органи представят на  Народното събрание годишни отчети за работата си.

 

Сметната палата да одитира ДКЕВР ежегодено с участието на експерти от Европейската комисия, и чрез преглед на използваните методики за ценообразуване и начина на прилагането им. ДКЕВР да публикува компютърните модели, които използва.

 

Ново законодателство и практика за Комисията за защита на конкуренцията.

 

Целта е държавата – чрез Комисията за защита на конкуренцията -  да престане да действа като подобие на съд, който може само да установява и наказва вече извършените злоупотреби с господстващо положение (или т.нар монопол) - а да влезе в нова, активна роля за предотвратяване и противодействие на такива злоупотреби преди обществото да е понесло огромни щети.

 

Комисията за защита на конкуренцията да получи ясни законови определения за това кога е налице господстващо положение (монопол) и кога има подготовка и извършване на престъпления срещу конкуренцията.Комисията за защита на конкуренцията не по свое усмотрение, а по задължение да прави периодични анализи на рисковете от злоупотреби с господстващо положение.

 

Комисията за защита на конкуренцията задължително да реагира на всяко значително повишение на цените на дадена стокова група, като установи дали то не се дължи на картелни споразумения и други престъпления срещу конкуренцията.

 

Как се отнасяте към поредната вълна от призиви за национализация на електроразпределителните дружества, която залива Фейсбук, както и към новия призив в който директно се говори за „национализация и реприватизация“? Защо в момента няма атаки примерно срещу „Топлофикация“, независимо, че в топлофицираните градове, „парното“ поглъща лъвския пай от сметките на битовите абонати?

 

Най-прекият път към бедността са идеите за национализация. Никой не инвестира, там където дори обсъждат да национализират. НЕК е държавен и там загубите се рекордни, Топлофикация София е общинска, а преди това беше държавна и дължи 550 млн. лева на БЕХ. Повечето държавни предприятия в България са губещи. Разглеждам национализацията като носталгия на определени хора към комунистическите години, само че те са забравили, че още връщаме дълговете от тогава.

 

Смятате ли, че спорът между две търговски дружества, каквито са НЕК от една страна и съответното ЕРП – от друга, може да бъде повод за крайни мерки като отнемане на лицензи на елктроразпределители?

 

Ако регулаторите работеха в България, отнемането на лиценз трябваше да е последната санкция, ако всичко останало не е проработило. Ако някой системно нарушава правилата, може да му се отнеме и лицензът. Това е като червеният картон във футбола. Само че ситуацията в България на неработещи регулатори е все едно да няма съдия на футболната среща и картоните да ги показва чиновник, който понякога се показва на игрището.

 

Част от обществото сякаш споделя убеждението, че в България производството на електроенергия от ВЕИ е бизнес за „привилегировани“, а значителна част от проблемите на ЕРП-тата в момента се дължат на лобито на притежатели на централи, произвеждащи електрически ток от ВЕИ. Смятате ли, че в това разпространено убеждение има доза истина? Голямо ли е наистина ВЕИ лобито?

 

България нямаше стратегия за въвеждане на ВЕИ-тата. Трябваше да се заложи предимно на малките мощности вътре в града, които са по-ефективни, защото няма разходи за пренос. Там където произвеждаш, там и потребяваш. Точно такива промени в закона предложихме ние и бяха приети, но това се случи твърде късно.

 

Подобно на медиите в България и някои от собствениците на ВЕИ са неясни. Например правителството на първата тройна коалиция беше толерирало договори за над 12000 мегавата, което няма как да е ставало без политическа протекция. В редица случаи собствениците в енергетиката остават скрити, което показва, че законите за конфликт на интереси не работят. За мен би било особено интересно да установя кои политици имат собственост под някаква форма във ВЕИ сектора и въобще в енергетиката. Това би помогнало да се отговори на много свързани въпроси.

 

Смятате ли, че ДКЕВР е напълно независима в решенията си, както би трябвало да бъде по закон, при положение, че светкавично изпълни искането на министъра на икономиката, енерегетиката и туризма, който е принципал на едната от спорещите страни – НЕК?

 

ДКЕВР е далеч от независима и далеч от работеща.  Самият факт, че бяха сменени 5-6 директора през последните месеци показва пълен хаос и бягство от отговорност. Поведението на ДКЕВР е като на организация изпълняваща волята на Министъра на икономиката.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате