Папата се оттегля

Четвъртък, 04 Август 2011 19:57 Публикувана в Очи в очи Прочетена 897 пъти
Папата се оттегля Папата се оттегля

Бенедикт XVI обяви изненадващо, че се оттегля по здравословни причини. След папа Целестин V през 1294 г. Йозеф Рацингер става вторият глава на римокатолическата църква, който се решава на подобна стъпка.

Папа Бенедикт XVI обяви решението си в реч на латински на събрание на кардинали във Ватикана /Консистория/,

предадоха агенциите с гриф "Спешно". От него става ясно, че 85-годишният папа ще се откаже от поста си на 28 февруари. Тогава ще започне и т.нар. период на "вакантен престол", съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. По този повод агенция Ройтерс цитира Бенедикт 16-ти, че е "напъно наясно с тежестта на тази стъпка", и че решението да се оттегли е било взето от него напълно свободно.

"За благото на църквата"

Според италианската агнция АНСА, която първа съобщи новината, папата отдавна е обмислял решението си. Въпреки това то дойде твърде изненадващо, коментира агенцията. "Като гръм от ясно небе" е определил новината кардинал Анджело Содано, цитиран от "Шпигел". Изданието посочва, че според законите на Ватикана папата може да се оттегли, стига да има основателни причини за това. В историята на римокатолическата църква досега това се е слчвало само веднъж - през 1294 година, когато папа Целестин V решава да сдаде поста след само 4 месеца на папския престол.

Повече за мотивите на Бенедикт XVI става ясно от негова декларация, публикувана без съкращения на сайта на вестник Билд. "След като на няколко пъти си направих критичен самоанализ пред Бога, стигнах до убеждението, че поради напредналата възраст силите ми вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и с пълно съзнание за сериозността на това действие заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на Свети Петър", посочва Бенедикт XVI.

Той е глава на римокатолическата църква от април 2005 година, когато беше избран като наследник на починалия папа Йоан Павел Втори. С избора на кардинал Йозеф Рацингер, приел името Бенедикт XVI, след прекъсване от 480 години отново германец застава начело на римокатолическата църква. Тогава в. Билд излезе с оригиналното заглавие "Ние сме папата".

До Великден - нов папа

Йозеф Рацингер е роден на 16 април 1927 година в Бавария и е считан за хардлайнер и консервативен пазител на църковната доктрина. Бил е архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг. Оттеглянето му от папския пост ще стане на 28 февруари, а нов папа би трябвало да бъде избран до Великден, както обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. Конклавът за избор на нов глава на римокатолическата църква може да започне 15 до 20 дни след оттеглянето.

Последно променена в Сряда, 12 Юни 2013 13:03
Влезте, за да коментирате