Над 177 000 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди предстоящо прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. От началото на тази година Дружеството изпрати близо 194 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% дружеството е напомнило на клиентите, че са пропуснали стандартния срок за плащане на сметката си. През периода януари – юли регистрациите за sms услуги достигнаха близо 15 000.

Всеки месец между 20 000 и 26 000 регистрирани потребители получават напомняне, че са пропуснали стандартния срок за плащане на сметката си. Над 1 000 клиенти предпочитат ежемесечно да проверяват текущите си задължения за електроенергия чрез sms. Проверката се извършва с кратко съобщение с текст „smetka“ на 170077, без увеличение на цената, според конкретния тарифен план на клиента. Всички разходи по изпращане на информативните sms-и се поемат от „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Използването на тези услуги би могло да спести средства и неудобства на клиентите, особено по време на летните отпуски, когато може да се пропусне срокът за плащане на месечната сметка.

Проверката на сметка и предупреждение преди прекъсване са достъпни за клиентите на мобилните оператори А1, Теленор и Виваком. Услугите могат да се заявят онлайн на www.cez.bg; с изпращане на кратко съобщение на 170077 със съдържание цифрите на клиентския номер; в центровете за клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД и в офисите на „Изипей“. Регистрацията за sms услугите на Дружеството е безплатна. При регистрация чрез sms на 170077 клиентът заплаща еднократно изходящото съобщение според тарифния си план, без увеличение на цената.

Получаването на електронни известия преди прекъсване на захранването е напълно безплатно за клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД. Услугите се активират в рамките на 24 часа след извършване на регистрацията. При смяна на мобилния оператор, във връзка с техническото осигуряване на услугата, е необходимо клиентът своевременно да уведоми за това Дружеството на телефон 0700 10 010, на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в Център за клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Български младежи ще имат възможност да се запознаят лично със стрийт фитнеса на 16 открити спортни площадки в 10 български града. Едни от най-популярните атлети по “STREET WORKOUT” ще преминат предварително обучение и ще запознават младите хора с ползите и удовлетворението от спорта по 100 часа на всяка площадка до средата на месец септември, като част от кампанията "По-здрав дух в по-здраво тяло". Тя се осъществява от спортен клуб по спортна гимнастика и стрийт фитнес "Стрийт Уоркаут България" по спечелен проект в рамките на Националната програма за развитие на младежките дейности на Министерството на младежта и спорта.

Идеята е младите хора да бъдат насърчавани да оползотворяват пълноценно свободното си време и да усвояват знания и умения, свързани с физическата активност и социалната ангажираност. Целта на проекта е насърчаване на здравословен начина на живот сред младите хора, превенция на агресия и различни форми на зависимости. Като част от програмата на младежите ще бъдат показвани модели за подражание, в които са водещи отговорната социална роля и вземането на отговорни решения. Проект НПИМД -НЗ - 040/2019 и Договор 25-00-49/11.06.2019 "По-здрав дух в по-здраво тяло" е осъществяван с подкрепата на Министерството на младежта и спорта по Национална програма за развитието на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2019 г.

В София на 20 септември ще се проведе и Фестивал на спорта - по време на него ще бъде направена демонстрация на възможностите на вече обучени младежи и ще бъде показан техният личен пример да бъдат активни, а не зависими. Вдъхновител на младите и посланик на кампанията е легендата на българския спорт, първият гимнастик, участник на шест поредни Олимпийски игри, четирикратният олимпийски медалист, носител на четири световни титли по спортна гимнастика - Йордан Йовчев.

 

Места, на които се провеждат безплатните тренировки на спортни площадки по кампанията "По-здрав дух в по-здраво тяло":

1. София – „Парк Герена“

2. София – ж.к.“Толстой“

3. София – ж.к. „Люлин“

4. София – ж.к. „Младост-3“

5. София – ж.к.“Света Троица“

6. София – ж.к.“Изток“

7. София – кв. „Орландовци“

8. Велико Търново

9. Радомир

10. Стара Загора

11. Пазарджик

12. Девин

13. Бяла (Русе)

14. Раковски (Пловдив)

15. Трявна

16. Раднево

Повече подробности могат да бъдат намерени на страницата на клуба във фейсбук: Спортен клуб STREET WORKOUT BULGARIA

Марк Деймиш – американски адвокат и пианист, който пътешества по света, три пъти избиран за кмет, ще гостува в София, за да подари на почитателите на клавирното изкуство в България два концерта: на 14-ти август в 19:00 часа до фонтана на бул. „Витоша“ и на 15-ти август от 18:00 часа в музей „Борис Христов“. Американското посолство в София организира двата благотворителни концерта на Марк в столицата ни. И двата концерта са със ВХОД СВОБОДЕН.

През живота си Марк Деймиш е събрал повече от един милион долара за благотворителност. Всеки цент, спечелен от концертите му, отива за благотворителност. Концертите на Марк Деймиш са го отвели в повече от 70 страни по цял свят. Тази година в концертното си турне Марк Деймиш за пръв път включва и България.

Марк Деймиш започва да учи орган в Консерваторията Еванстън в САЩ на четиригодишна възраст. Първият си концерт за пиано изнася на седем години. Като тийнейджър през 1974 г. обикаля Европа като пианист, заедно с Виенския хор на момчетата. През 1975 г. Марк Деймиш започва да прави първите си самостоятелни околосветски турнета, като изнася концерти с благотворителна цел. Отдава се на правото, но още през 1980-1981 г., докато следва, Деймиш изнася концерти за набиране на средства за студенти, които желаят да работят и да оказват правна помощ в Чикаго.

Авторитетното издание „The Washington Post“ пише за него: „Стабилен, успешен адвокат от Чикаго, със семейство, Деймиш дори не е докосвал пиано в продължение на 20 години, когато на 43-годишна възраст решава, че може би ще е готино да си пораздвижи пръстите, да се напъха в смокинг и да се развихри на международната сцена – съвсем сам и просто така.“

Повече информация може да намерите на http://markdamisch.com/

Информацията е предоставена от Посолствота на САЩ в България.

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите си да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си през лятото. Традиционно през по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10% в сравнение със средното потребление за сезона поради използването на климатични системи за охлаждане.

 

В разгара на лятото все по-често посягаме към дистанционното на климатика – най-предпочитания и комфортен начин за охлаждане на дома или офиса. За да си осигурим желаното удобство, без това да се отрази в огромно покачване на сметките ни за ток, е необходимо да изберем внимателно охлаждащата система и да я експлоатираме отговорно.

 

При закупуването на климатик е препоръчително да се определи подходящата му мощност в зависимост от кубатурата на помещението, както и да се вземат предвид следните фактори: наличие на външна или вътрешна изолация, вид на стъклопакета и дограмата, изложение и местоположение на помещението.
При избор на тип климатик е от особено значение спецификата на различните системи. Сплит системите са подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение в дома, като изборът е между конвенционални и инверторни или хиперинверторни системи. Мулти сплит системите са подходящи за отопление или охлаждане на няколко помещения. Професионалните системи като касетъчни, канални, колонни, таванни, терпомомпи и други, са подходящи за къщи, търговски, индустриални или производствени помещения.

 

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта. Спазването на няколко лесни правила осигурява оптимален комфорт и увеличава енергийната ефективност, без да повишава чувствително консумацията на енергия:

Изберете климатик с висок клас енергийна ефективност – А++.

Ако искате да охлаждате стая и коридор, изберете климатик с по-голяма мощност. Така ще охлаждате по-бързо и ефективно, като ще запазите компресора на климатика за по-дълго време, а и разходът на електроенергия ще е разумен. Температурата при охлаждане трябва да е около 23⁰С (през лятото въздухът е по-сух и по-бързо усещате охлаждането от климатика).

Не настройвайте климатика на много ниска температура (като например 18⁰С), за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура.

Ако моделът позволява, използвайте опциите за нощен режим на климатика, а не го спирайте, така ще се понижи шума на външното тяло и няма да усещате течение или прекалено охлаждане.

Насочете клапите на климатика нагоре. По този начин студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение.

Не очаквайте от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата мощност. По този начин ще увеличите консумацията на енергия.

Почиствайте редовно вътрешните филтри. Така ще спестите до 30% от консумацията на електроенергия от климатика. Достатъчно е поне веднъж в месеца да ги измиете. Така ще си осигурите и по-чист и свеж въздух, ще се облекчи и работата на компресора, а оттам – и консумацията на енергия.

Интересни факти и още съвети за пестене на енергия в дома ще намерите на www.cez.bg , раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“ и във Фейсбук профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД на @cezelectrobg.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова инспектира ремонта на басейна и физкултурния салон на 30 СУ „Братя Миладинови“. До възстановяването на басейна и ремонта на физкултурния салон на 30 СУ се стигна благодарение на упорита и продължителна работа на кмета на района Савина Савова и нейния екип и с подкрепата на кмета Йорданка Фандъкова за изпълнение на Програмата за изграждане на физкултурни салони и обновяване на съществуващите в училищата в София за пълноценно изпълнение на учебната програма и за възпитаване на пълноценен здравословен начин на живот.

 

„Заедно изминахме дълъг път, много срещи и дискусии, в търсене на най-доброто решение за учениците от 30 СУ, както и на всички над 8 000 ученици от район „Възраждане“, които ще имат възможност да използват тази толкова необходима и дългоочаквана придобивка“, сподели Савина Савова.

 

По проекта за възстановяване и обновяване на плувния басейн, физкултурния салон и прилежащите им помещения на 30 СУ „Братя Миладинови“ се работи активно от 2013 година. От 1981 година, когато е изградено 30 СУ, басейнът е работил няколко години – до 1985 година и в продължение на десетилетия не се използва. Поради липса на поддръжка се стига до компрометиране на сградата на басейна.

 

През 2013 година район „Възраждане“ възлага изготвяне на технически паспорт на 30 СУ, включително и на сградата на басейна. През 2014 година е изготвено техническо задание за проектиране и Районът кандидатства в СО за финансиране на проектирането. След проведен избор на изпълнител по ЗОП през 2016 г., е сключен договор за проектиране на възстановяването на басейна, физкултурния салон и прилежащите помещения, обясни Савина Савова.

 

С решение № 334 на СОС от 31 май 2018 г. са одобрени средствата за възстановяването на плувен басейн и физкултурен салон с прилежащи съоръжения. Общата стойност на проекта възлиза на 1 950 721,63 лв. Ремонтът на физкултурния салон и прилежащите помещения се очаква да приключи до октомври 2019 г. До февруари 2020 г. ще приключи обновяването на плувния басейн. Проектът за ремонт на физкултурния салон и басейна са планирани така, че да не се нарушава учебния процес и с грижа за безопасността на учениците, преподавателите и родителите.

 

Бележка на редакцията:

В редакцията на „Свободен народ онлайн” си даваме ясна сметка, че освен информационен характер, публикацията има и ясно изразен предизборен характер. По принцип, „Свободен народ онлайн” не прави платени публикации. Нещо повече – по време на последните избори за Европейски парламент, ние на практика спряхме публикационната активност в сайта.

Въпреки това, отразяваме добре организираното PR събитие на район Възраждане, защото усилията на кметицата на района – г-жа Савина Савова, заслужават да бъдат приветствувани. Връщането „от небитието” на това спортно съоръжение е прецедент, който трябва да се приветствуван, независимо, че пусковият му срок е внимателно синхронизиран с провеждането на местните избори.

Бихме се радвали, пиарът и рекламата на политическите партии да бяха все такива

В продължение на 3 дни в многофункционалния спортен комплекс „София Спорт 2000“ в „Зона Б-5“ малките футболисти от 8 отбора ще се състезават за медалите на турнира. Детският футболен турнир, посветен на 1 юни се провежда за втора година в партньорство с район „Възраждане“ и финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта. Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова откри детския футболен турнир посветен на Международния ден на детето – 1 юни. Той е организиран от ФК „София Спорт“.

 

„Район „Възраждане“ подкрепя тази и много други спортни инициативи, с които се популяризира спорта и здравословния начин на живот. На всички деца, които участват в турнира, пожелавам да се състезават, да се забавляват, да бъдат толерантни и най-добрите да победят. Да бъдат здрави, да учат и да имат слънчево лято и безгрижно и щастливо детство“, каза Савина Савова.

 

В детския футболен турнир участват деца, родени през 2010 – 2011 година от: „София Спорт“, ПФК „Левски“, ФК „Металург“ Перник, ФК „Талант“, ПФК „Славия“, ОФК „Миньор“ Перник, ФК „Царско село“, ПФК „Септември“ София. Финалът на турнира ще бъде на 1 юни (събота) в 12:00 ч. за 3 и 4 място и в 13:00 часа за 1 и 2 място, а официалното закриване - в 13:00 часа.

На 25 януари 2019 г от 18:00 ч. в концертната зала на ОКИ „Надежда“, бул. „Ломско шосе“ 2 младият и талантлив диригент и композитор Милен Апостолов ще участва в цикъла „Млади диригенти, солисти и композитори“ на оркестър „Симфониета“ - София. В нея освен, като диригент, той ще представи пред публиката премиерата на творбата си „Малка класическа сюита“. Това е рядък шанс, в който слушателите ще имат възможността да чуят личната интерпретация на композитора като диригент на собственото си произведение.

 

В програмата е включен и „Цигулков концерт № 1» от Макс Брух, един от шедьоври-те на цигулковото изкуство, изпълнен с традиционни еврейски мотиви, вплетени в една красива романтична естетика, представена от солиста Иван Стайков.

 

Слушателите ще могат да се насладят и на едно много рядко изпълнявано произведе-ние от Ян Сибелиус – „Пелеас и Мелизанда“ - пленителна и магична творба като Северното сияние.

Милен Апостолов е млад и изключително талантлив диригент и композитор. Роден е през 1991 в град Добрич.

6103 01
6103 02
6103 03
6103 04

Завършил е с отличие две магистратури в Национална музикална академия “Проф.Панчо Владигеров”, магистър по оперно-симфонично дирижиране, 2015 г. и ма-гистър по композиция, 2015 г. В същата година влиза в класацията на Forbes Bulgaria 30 под 30 за най-влиятелни млади хора в сферата на културата и изкуството. Като диригент има редица изяви с Академичния симфоничен оркестър, щатен диригент е във Варненска опера 2016-2017 г. Работи, като корепетитор и заместник- диригент на хор “Бодра смяна” 2016/2017 г. Създава камерния ансамбъл “Independent Chamber Orchestra”, 2017 г., който ръ-ководи и до днес. Диригент-постановчик е на операта на Пайсиело - La Serva Padrona към интернационалния проект на Опера „Роса“, 2018 г. Тази година – 2019, е поканен да за съвмeстна работа с Плевенската филхармония и да открие Интернационалния фестивал за съвременна музика „180 градуса“, където ще има честта да работи като диригент и да предс-тави свое ново произведение с един от най-добрите ансамбли за съвременна музика - Ensemble modern от Германия.

 

За все още краткия си творчески път, Милен Апостолов е композирал десетки про-изведения - съвременна музика в познатите класически форми, както и музика за докумен-тални филми, театрални и танцови спектакли, компютърни игри, аудио приказки, за телеви-зия, арт инсталации и др. Негова е музиката за десетки филми, награждавани в едни от най-престижните филмови фестивали в света “Irene”, “Je t’aime papa”, “Powiędło”, “The Last Two Days”. Има две номинации за най-добра филмова музика за късометражен филм в Los Ange-les CineFest и St. Luis Film Festival през 2017 г. По поръчка на Русенската опера композира детската опера “Огнивото” през 2018 г. А тази година, музиката му може да се чуе в спек-такълите: «Самотни от далеч» на театър СФУМАТО, «Любовен договор» на Театър 199, “Меко казано” по Валери Петров с режисьор Цвети Пеняшки към Държавен u куклен театър Стара Загора.

 

Младият творец има редица обществени и социални изяви – през 2016 г. е официален гост-лектор на церемонията на Forbes Bulgaria „30 под 30», година по-късно е гост лектор в «София бизнес клуб», в Break Water Talks: English за Amorpha Youth Foundation, Варна. Ра-боти като съветник в «Асоциация за развитие на София», във връзка с кандидатурата на Со-фия - Европейска столица на културата 2019 г. През 2012 г. е основател на Сдружение “Ре-несанс България”- което има за цел да реализира и популяризира културни събития сред младите хора. През 2017 е гост лектор на събитията на “Отворен университет” на Фондация «Ре» в «Червената къща». Същата година основава и своя оркестър - “Independent Chamber Orchestra”. Работи в колаборация с “Brain Hub Lab”, за създаването на нов тип музикален интрумент и софтуеър.

 

Милен Апостолов като диригент:

Дирижира Академичния симфоничен оркестър, където прави премиери на много творби, нови за репертоара на АСО, 2011-2015г.;
Стажантска програма по дирижиране към Национален музикален театър “Стефан Македонски 2014/2015г.;
Дирижира камерни формации и работи с известни български инструментални солис-ти, сред които: Атанас Кръстев, Ангел Николов, Мартин Павлов, Светослав Славчев, Тео-дора Атанасова,, Александър Зайранов, Мартин Зайранов, Василена Атанасова, Санджар Сапаев, Иван Стайков и много други, 2012г. до момента;
Открива сезон 2015/2016г. с БКО/Български камерен оркестър - Добрич, където из-пълнява и своя композиция посветена на оркестъра, 2015г.;
Дирижира частен концерт по повод годишнина от построяването на сградата на Икономическия университет във Варна, където получава специални адмирации от бившия австрийски посланник Волфганг Шусел, 2016г.;
Дирижира премиера на неговата първа симфония “Към звездите” с Академичния симфоничен оркестър, София, 2016г.;
Назначен е за щатен диригент във Варненска опера, където има удоволствието да е се потопи в редица сценично-музикални жанрове. Работи със солистите: Егор Мотузов, Юрика Аоки, Павел Кирчев, Иво Йорданов, Бойка Василева, Валреий Георгиев, Пламен Долапчи-ев, изявени лауреати от престижния Варненски Балетен Конкурс. Участва в работата при поставянето на балета „Зле опазеното момиче“ с хореографи като Сергей Антонов и Свет-лана Тоншева и се включва успешно в репертоара на Варненската опера, 2016/2017г.;
Работи, като корепетитор и заместник диригент на хор “Бодра смяна” 2016/2017г.;
Диригент е на няколко специални балове, организирани в хотел „Балкан -Шератон 2016/2017г.;
Създава камерния ансамбъл “Independent Chamber Orchestra”, 2017г. до днес;
Поканен е да дирижира своя оркестър - Independеnt Chamber Orchestra на частния бал, посветен на рождения ден на посланника на Казахстан в България, 2017г.;
Диригент-постановчик на операта на Пайсиело - La Serva Padrona към интернацио-налния проект на Опера „Роса“, 2018г.;
Поканен е за съвмeстна работа с Плевенската филхармония, 2019;
През 2019 е поканен да открие Интернационалния фестивал за съвременна музика 180 градуса, където ще има честта да работи с един от най-добрите ансамбли за съвременна музика - Ensemble modern.

Милен Апостолов като композитор:

Премиера на първа композиция в НМА “Панчо Владигеров”, 2012г.;
Музика за съвместен проект с един от известните модни брандове в България MI-NOIR, 2013г.;
Участие в Конкурс по композиция в град Грац (Австрия), където произведението му «Трио соната» е удостоено с честта да бъде съхранена в университетската библиотека, 2013 г.;
Участие с негова композиция във «Фестивал за съвременно клавино изкуство» Pianis-simo Fest, 2015 г.;
Музика за танцовия спектакъл ARTisT СФУМАТО, 2015 г.;
Музика за документален филм за танца по БНТ Свят, 2015 г.;
Музика за танцовия пърформанс Pieces, по случай откриването на Регионален исто-рически музей на София, 2015г.;
Музика за детски куклен спектакъл «Каша за душата, 2016 г.;
Музика за танцовия спектакъл «Покаяние» СФУМАТО, 2017 г.;
Музика за десетки филми награждавани в едни от най-престижните филмови фести-вали в света “Irene”, “Je t’aime papa”, “Powiędło”, “The Last Two Days” и много други;
Две номинации за най-добра филмова музика за късометражен филм в Los Angeles CineFest и St. Luis Film Festival, 2017г.;
Съвместна работа с компанията Four for Music, 2014 г.;
Премиера на Първа симфония “Към Звездите”, 2015 г.;
Композиции за компанията за компютърни игри Melterrea Slot Design;
Премиера на композиция “Приказки отвъд небесата” с БКО/Български камерен ор-кестър/ - Добрич, 2015 г.;
Премиера на композиция «Варияции по теми от Моцарт» с ICO Chamber Orchestra, 2017 г.;
Музика към танцовия спектакъл «Еквилибриум», 2017 г.;
Музика за Компанията за компютърни игри Melterrea Slot Design;
Музика за спектакъла «Снежната кралица», Сатиричен театър, 2017 г.;
Музика към трейлъра на спектакъла «Танца Делхи», Народен Театър, 2017 г.;
Музика по съвместен проект «Небесен отряд“ с Театър «Възраждане», 2017 г.;
Музика по съвместен проект САМ И с Театър «Реплика», 2017 г.;
Съставяне на албум с детски песни към Издателство «Архимед», 2018 г.;
Композиране на музикални заставки за Телевизия «Европа»;
Поръчка от Русенска опера за написването на детска опера “Огнивото”, 2018 г.;
Работи по музиката за спектакъла “Дневниците на един луд”, където освен, като ком-позитор се изявява и като пианист, 2018 г.;
Композира музиката за тейлър към спектакъла «Щастливият Бекет» на Марий Росен, 2018 г.;
Композира музика към спектакъла “Наемателя” с режисьор Алекдандра Петрова към Драматичен театър Пловдив, 2018 г.;
Композира музика за спектакъла “Сън в лятна нощ” на режисьора Димитър Стефа-нов, 2018 г.;
Композитор на музиат към спектакъла “Боинг Боинг” в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”- Плевен, 2018 г.;
Свири и композира в Чешкия културен център, като част от артистична инсталация ”Инсталация в бяло”, 2018 г.;
Музика за Компания за компютърни игри «B12“, 2018 г.;
Музика към филма «Малки семейни неприятности, 2018 г.;
Музика за предствавлението «Луна с вкус на нар», НАТФИЗ,2018 г.;
Музика към аудио приказката «София и летящото креватче», 2018 г.;
Общ проект със СГХГ и работата по музика за трейлър към изложба, 2018 г.;
Музика за спектакъла «Самотни от далеч», СФУМАТО, 2019 г.;
Музика за спектакъла «Любовен договор», Театър 199, 2019 г.;
Музика към спектакъла “Меко казано” по Валери Петров с режисьор Цвети Пеняшки към Държавен u куклен театър Стара Загора, 2019 г.

 

Милен Апостолов като публична личност:

Попада в селекцията на Forbes Bulgaria 30 под 30 за най-влиятелни млади хора в сфе-рата на културата и изкуството, 2015 г.;
Официален гост-лектор на церемонията на Forbes Bulgaria 30 под 30, 2016 г.;
Гост лектор в «София бизнес клуб», 2017 г.;
Гост лектор в Break Water Talks: English за Amorpha Youth Foundation, Варна 2017;
Работи като съветник в «Асоциация за развитие на София», във връзка с кандидату-рата на София - Европейска столица на културата 2019 г.;
Основател на Сдружение “Ренесанс България”- което има за цел да реализира и по-пуляризира културни събития сред младите хора, 2012 г.;
Гост лектор на събитията “Отворен университет” на Фондация «Ре» в «Червената къща»
Основава “Independent Chamber Orchestra”, 2017 г.;
Работи в сътрудничество с “Brain Hub Lab”, за създаването на нов тип музикален ин-струмент и софтуеър;
Музикален консултант към Drooble Ltd.

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди предприетите от „ЧЕЗ Разпределение“ мерки за подготовка на мрежата за зимния сезон, както и най-разпространените модели на потребление на електроенергия през това време на годината. Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД обърна специално внимание на новите автоматизирани устройства, които ЧЕЗ Разпределение внедрява в мрежата, за да съкрати значително времето за локализиране на аварии. Компанията инвестира в подобни съоръжения над 3 млн. лв. само през 2018 г.

 

Членовете на Потребителския съвет обсъдиха сезонността в консумацията на електроенергия. Експертите посочиха най-големите енергийни консуматори в едно домакинство и откроиха конкретни поведенчески и инвестиционни мерки, които са в състояние да доведат до намаляване на месечната консумация на електроенергия с 15% до 50%.

 

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт представи проучване на ефективността и разходите за отопление с различните съществуващи системи – термопомпи, електричество, централно газо- и топлоподаване, котли на газьол и други. Според резултатите от анализа, ако искаме да имаме по-икономични и ефективни системи за отопление в нашите домове, те трябва да бъдат насърчени с адекватна държавна политика и регулаторни решения. В противен случай ще дишаме най-мръсния въздух в Европа, добави Диловска.

 

Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация „Активни потребители“, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Технически университет – София.

Страница 1 от 507