In memoriam

Почина актрисата Жана Стоянович

Сряда, 12 Юни 2013 10:34 Публикувана в Арт Прочетена 670 пъти
След тежко и продължително боледуване на 84-годишна възраст почина актрисата Жана Стоянович. Цели 36 години (1961-1997) тя беше сред водещите актриси в трупата на Младежкия театър, който сега носи името на един от любимите й приятели и колеги Николай Бинев - от тяхната прочута младежка бохемска компания в някогашна София. Преди това е играла две години в обвеяната в легенди група на Бургаския театър в началото на 60-те години заедно с режисьорите бунтари Леон Даниел, Юлия Огнянова, Вили Цанков и Методи Андонов и с актьорите Леда Тасева, Иван Тонев, Банко Банков, Ани Бакалова, Петьо Петров, Васил Димитров. 
 
Завършила е френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ВИТИЗ "Кр. Сарафов" при проф. Стефан Сърчаджиев (1960). Дебютът й на сцената е в Бургас - Валя в "Иркутска история" от Ал. Арбузов. Играла е в "Иван Шишман" от К. Зидаров, "Чутна Яна" от Сл. Красински, "Рози за д-р Шомов" от Др. Асенов, "Варвари" от М. Горки, "Кухнята" от А. Уескър и мн. др.
 
За първи път се снима в киното в "Утро над родината" през 1051 г. Последната роля на Жана Стоянович в киното е в новия филм "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев по романите на Димитър Димов и Теодора Димова, за която тя беше номинирана за наградите на Българската филмова академия. Актрисата има десетки роли и в постановки на Телевизионния театър в БНТ.
 
Жана Стоянович е сестра на покойния критик, журналист и писател Иван Стоянович (1930-1999) и леля на днешния министър на културата Петър Стоянович. "Тази нощ си отиде Жана и част от мен", написал е той на страницата си във Фейсбук.
Последно променена в Сряда, 12 Юни 2013 10:46
Влезте, за да коментирате