Бора Бора – къщи на кокили и танц с акули

Вторник, 10 Септември 2013 17:22 Публикувана в Пътешествия Прочетена 1661 пъти

Бора Бора е земята на мечтите, където искате да прекарате остатъка от живота си. Това е малък, пленителен остров във Френска Полинезия. Името му се е превърнало в синоним на слънце, романтика, лукс и безкраен празник. Неслучайно го наричат перлата на Полинезия.

 

                                                  bora bora 2

 

Островът е като диамант, поставен в центъра на многоцветна лагуна, обградена с наниз от коралови рифове. Яркозелената тропическа растителност, смесица от кокосови палми и хибискус, тюркоазеносинята вода и гордо извисяващите се върхове на вулкана, създават усещането за един романтичен, магичен и нереален свят. Площта му е 29 квадратни километра, но размерът му се компенсира от невероятната му красота.Bora Bora Fish

Сред най- големите атракции е лагуната, която предлагa всевъзможни забавления за туристите. Там те могат да се насладят на всякакви видове водни спортове, но най-голямото предизвикателство е подводната разходка, по време на която посетителите могат да хранят акули и скатове. Придружавани от професионални водолази, любителите на силни усещания могат да  влязат в териториите на черноперите акули. Тези, които за първи път се престрашават да се доближат до хищниците, могат да преживеят лек шок. Всъщност тези swimming-in-bora-bora„страшни“ риби са напълно безвредни, както и скатовете. По-смелите могат да ги докоснат и  дори да „потанцуват“ с тях. Контактът с тези изящни и грациозни създания е и напълно безопасен, а преживяването е незабравимо. За тези, който се страхуват да се гмурнат в дълбините, са предвидени  лодки със стъклени дъна.

Макар и малко, забележителностите в Бора Бора със сигурност могат да бъдат наречени значими паметници на островната история и култура. Езическите храмове са запазили екзотиката и символите на местната вяра. Най- атрактивни са  Aehua-Tai , Maratetini и Taharuu.  Христянските църкви са също интересни. Тук най-вече има протестантски храмове, но се срещат и няколко католически. Изненадващо е, когато насред тропическата природа на един от най-красивите острови в света, изникнат  военни оръдия. Днес те са част от туристическите атракции, но по времето на Втората световна война  те са били разположени на острова от американците срещу евентуално нападение на Япония.

         bora bora 3

Ако попаднете на Бора Бора и не си наемете бунгало на кокили ще загубите голяма част от екзотичното преживяване. Тези къщички са издигнати на високи основи във водата и са непрекъснато заети от туристи. Друга интересна атракция са фермите за ванилия и перли. Там туристите могат да извадят с ръцете си перла от жива мида и да видят как се изготвя ароматното прахче за сладки.

        bungalows

Колкото и да е странно, към забележителностите на острова се числи и бар „Блъди Мери“. Това заведение е нещо като институция. То е любимо място на редица знаменитости от шоубизнеса, имената на които са отбелязани в почетен списък, закачен зад бара. За да посетите „Блъди Мери“ обезателно трябва да си направите резервация, но разнообразието от деликатеси и коктейли си заслужават чакането.

       dolfins

  

Последно променена в Вторник, 10 Септември 2013 17:59
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате