Бали – черга, изтъкана от вулкани, джунгли, лазур и ритуални танци

Четвъртък, 19 Септември 2013 16:44 Публикувана в Пътешествия Прочетена 1418 пъти

Бали е живописен тропически остров в Индонезийския архипелаг. Благодарение на пищната си девствена природа, той е известен като Островът на боговете.Кратерите на вулканите стърчат между непроходимата тропическа джунгла и зелените хълмове, а голяма част от разхвърляните наоколо оризища, плавно преминават в златисти пясъчни плажове.

 

bali 6

 

Жълто-белите пясъци потъват в кристалния лазур на океана, който, според местните легенди, приютява душите на умрелите. Според местните легенди преселилите се в паралелния свят души излизат на повърхността на осолената от сълзите на близките им вода, носят се върху bali 10разпенените вълни и нашепват нежни псалми на потомците си. След като морските талази ги докарат до сушата, душите стъпват на пясъка и започват ефирните си танци до сутринта, осветени от сребристите лъчи на лунната светлина. Това е предание, в което местните хора вярват и до днес и поради тази причина те превръщат погребенията в тържества, а нощите – в химерни магически празненства.

Бали слива природата архитектурата и изкуството и ги превръща в екзотично кълбо. Ако изберете подходящ маршрут в рамките на един ден можете да се насладите на летния мусон и на зимните виелици.

Островът е известен и под името „Земята на хилядите храма“, което се дължи на факта, че 95% от населението са индуси. Будистките светилища са известни не само с прекрасните си постройки и градини, но и с ритуалите, свързани с Рамаяна и Манабхарата. Популярният танц Баронг изобразява сцена от Махабхарата, в която Сухадева постига безсмъртие. Традиционната сцена, bali 8костюмите и музиката превръщат танца в незабравимо зрелище, където митологичният могъщ звяр Баронг помога на Сухадева да победи злата вещица Рангда.

Друг популярен танц е Кечак, който се основава на притча от Рамаяна. Тя започва с разказ за изгнанието на Рама и завършва с отпразнуването на победата му над Равана.

bali 7
Това, което е характерно за Бали е, че всяка фамилия има свой храм, големината на който зависи от финансовия просперитет на семейството. Повечето от свещените постройки са посветени в чест на хиндуисткото триединство Брахма, Вишну и Махешвара. Те са издигнати от монаси пристигнали в Бали от Индия.

Днес, създадените за медитация места, където представителите на висшите касти са почитали всемогъщите, са достояние на всички, които искат да се помолят или просто да се насладят на езерата и потоците и да се отморят сред красиво оформените огромни градини.

Ако решите да посетите Бали трябва да имате предвид, че почти всички храмове отварят вратите си само на хора, облечени в традиционен саронг. Но даже и тези, които спазят дрескода, могат да видят статуята на триединството, която се пази в изолирано помещение, само веднъж годишно по време на храмовите фестивали. За сметка на това туристите могат да карат целогодишно сърф, да видят от близо действащия вулкан

Кинтамани, водопaда Гитгит и да се насладят на местната кухня.

bali 1


Жасминов ориз, куркума и джинджифил

Жасминовият ориз е в основата на балийската кухня. Ако добавите куркума и джинджифил ще се потопите изцяло в манджите на острова. bali 5Кокосът, фъстъците и скаридите са също неизбежна част от екзотиката на острова. Ако попаднете там и не сте привърженик на вкусовите експерименти, можете да намерите и много ресторанти, които сервират „тревиална“ европейска кухня.

Танци до зори

След като се насладите на местните традиционни представления и похапнете обилно, можете да отидете в bali 12някой от денонощните клубове, където ще послушате джаз, диско, реге или рап. Независимо от клуба, който изберете, трябва да знаете, че там се танцува до изгрев слънце, а алкохолът се сервира в неограничени количества.

 bali 11

 

Последно променена в Четвъртък, 19 Септември 2013 18:18
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате