Тито бил ли е Тито?

И ЦРУ се намеси в осветляване на мистерията около произхода на бившия югославски лидер
Неделя, 25 Август 2013 07:44 Публикувана в Гледища Прочетена 1127 пъти

За Тито току се говори, че е бил извънбрачно дете на полски офицер, син на богат евреин или дори на принц от Хабсбургската династия. Сега към хора се присъедини и ЦРУ - с разкритията, че може да е бил подставено лице.

"Дядо ми просто не го е имало" - подиграва се внучката му с ширещите се хипотези. Единственият човек, който може да внесе яснота в случая, е мъртъв от 33 години: Йосип Броз, известен като Тито, дългогодишният партиен и държавен ръководител на Югославия.

Баща му е хърватин, а майка му - словенка. Разсекретен наскоро документ на ЦРУ от 1977 година обаче оспорва този произход на Тито. Документът се позовава на фонетичен анализ на негова реч. Заключението: Тито е говорел сърбохърватски с чужд акцент, а произношението на гласната "и" свидетелства за възможен руски или полски произход.

В обобщение въпросният документ не изключва вероятността легендарният югославски ръководител да не е бил онзи Йосип Броз, роден през 1892 г. в хърватския град Кумровец, а друг, с когото е бил подменен в края на 30-те години.

Полски евреин от Бруклин?

Сръбският историк Йован Деретич подкрепя тази теория и дори твърди, че знае истинското име на Йосип Броз - той се е казвал Валтер Вайс и е бил поляк от еврейски произход, роден в Бруклин, пише белградското булевардно списание "Ало".

Още приживе за Тито, който е прекарал по-голямата част от живота си в бившия Съветски съюз, се говорело, че не е югославянин. Такива слухове периодично обикалят средите на сръбските и хърватските националисти. Според някои от тях Тито бил извънбрачно дете на полски офицер, син на богат евреин или дори на принц от Хабсбургската династия.

Кой се съмнява, че изобщо е съществувал?

Всички тези хипотези се възприемат доста противоречиво и дори с насмешка в родината на Тито. Според хърватския лингвист Желико Йожич, Тито е говорел на типичния за родния му край диалект, какъвто говорят и днес хората по тези места, които имат проблеми със "стандартния език".

Тито категорично не е бил руснак, даже е говорел лошо руски, твърди професорът по руска култура Андрей Тарасиев. А белградската му колежка Миряна Голубичич-Коастич опровергава и тезата за полския произход на Йосип Броз: "Тито никога не е говорел сърбохърватски с полски акцент", уверява професорката.

Сръбският историк Войслав Павлович, който работи над нова биография на Тито, припомня, че той е израсъл с дядо си в Словения и не е успял да научи добре хърватски. Колегата му Чедомир Антич е убеден, че ако руснаците са знаели за някакъв чужд произход на Тито, са щели да обнародват този факт още през 1948 година, когато Тито се скарва със Сталин.

Саша, внучката на Тито, реагира с насмешка. Във Фейсбук тя благодари на ЦРУ за положените усилия по изясняване на истинския произход на дядо й.

"За съжаление научавам, че дядо ми изобщо не е съществувал, а е бил продукт на някаква хипнотизирана маса от хора. Има доказателства, които сочат, че аз съм бразилка от Камчатка и нямам нищо общо с въпросния Тито", иронично пише внучката на бившия югославски ръководител.

Няколко факта

Йосип Броз Тито е човекът, който след Втората световна война управлява цели 35 години несъществуващата вече държава Югославия.

Свръхсекретният комплекс недалеч от Сараево е струвал 4,5 млн. долара и е замислен като команден щаб на Тито в случай на ядрена война. Изграждането му е отнело цели 26 години, но съоръжението никога не е било използвано.

Очи с крила, гигантски цветя и бетонни НЛО: там, където по време на Втората световна война са загивали партизани, през 70-те години по заповед на Тито се появиха гигантски монументи. Днес безумните скулптури се рушат...

Когато в края на 20 век многонационална Югославия се разпадна с истинска оргия от насилие, мнозина европейци се питаха как е възможна подобна катастрофа на континент, преживял трагедията на Втората световна война.

Факт е, че носталгията по бивша Югославия и Тито е жива. За първи път от разпада на Югославия насам историците от няколко балкански държави откриват изложба, посветена на общата история. Истината за миналите събития на балканската история, и не само, е силно замърсена от опити за преиначаване на фактите и откровени исторически фалшификати.

"Дойче Веле"

Последно променена в Неделя, 25 Август 2013 12:26
Влезте, за да коментирате