Бойко Великов за щетите от неизпълнените концесионни договори: Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева

Събота, 24 Януари 2015 10:52 Публикувана в Гледища Прочетена 775 пъти
Kонцесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР. Само дето никой не си е дал труд да изчисли точния размер на щетите, а бившият шеф на БОРКОР витае между стотици милиони и милиард лева. Kонцесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР. Само дето никой не си е дал труд да изчисли точния размер на щетите, а бившият шеф на БОРКОР витае между стотици милиони и милиард лева. Снимка: БГНЕС

"Свободен народ онлайн" се връща отново към темата за концесиите на полезни изкопаеми на територията на Р. България. наскоро Комисията по икономическа политика и туризъм при Народното събрание отхвърли искането на Парламентарната група на ПП "Атака" за прекратяване на всички концесионни договори за "злато, редки и ценни метали", които са в сила в момента. За този случай ще пишем подробно, но сега само ще отбележим, че проектът за решение, внесен от хората на Волен Сидеров имаше само една страничка с мотиви, които не биха могли да бъдат наречени дори "общи приказки". Проблемът с концесиите е сериозен но подобен подход, при който не се представят доказателства и се говори "на ангро" компрометира самата идея да се въведе ред в областта на концесионните договори и събирането на дължимите по тях взимания.

 

От долния текст, който представлява информация, датираща от месец юни 2014 г., се вижда, че би било несправедливо да обвиняваме парламентаристите от "Атака" като единствените законодателствуващи "халтурчици" по концесионната тема. Ясно се вижда, че и от институция, която би трябвало да бъде изключително конкретна в твърденията и в изявленията си като т. нар. БОРКОР, обществото получава същите общи "лафове" и "лакърдии". Достатъчно е да прочетем как в БОРКОР нямали оценка на щетите от неплатените концесионни такси, но  те можело да възлизат на стотици милиони, а можело дори да възлизат на милиард лева ... Убедете се сами:

 

От 2008 г. за 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна. Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР.

 

До 2008 г. за тези находища се е плащала поне кариерна такса, каза шефът му Бойко Великов. Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева, обясни още той. В анализа на БОРКОР обаче не е правено точно изчисление на претърпените от държавата вреди.

 

Тези концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, а по право при приватизацията на държавни компании, обясни Великов.

Според анализа на БОРКОР първоначално концесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР.

 

Проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един, се твърди в анализа.

 

Великов е категоричен, че концесиите трябва да бъдат събрани в един закон. В него трябвало да се премахне всяка възможност за даване на концесия без провеждане на състезателна процедура, смята той. Това ще намали възможностите за корупция при концесионирането.

 

БОРКОР е анализирал и концесионните договори за ски зоната в Банско, плажната ивица на Слънчев бряг и златното находище в Челопеч. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.

 

Предложенията на БОРКОР са дадени на Министерския съвет, обясни шефът на центъра. Според него те трябвало да бъдат приети от парламента независимо от политическата ситуация.

 

БОРКОР предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи.


Източник: 24chasa.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4143930

 

Очаквайте подробности за отхвърлянето на проекта на решение на ПГ на "Атака" за спиране на всички концесионин договори за "злато, редки и ценни метали" в България.

Последно променена в Неделя, 25 Януари 2015 15:34
Влезте, за да коментирате