Кадри от разфасован ценен роял за подпалки взривиха интернет (видео)

Неделя, 22 Септември 2013 15:31 Публикувана в Кабаре Прочетена 3377 пъти

Видео за роял „Блютнер”, който разфасоват за подпалки и варене на компоти, взриви Фейсбук. Това се случва в димитровградския Детски и младежки център по заповед на неговата директорка.Христина Ташева."Всички са изумени как може в днешно  време такава вещ да се нацепи за подпалки. Поне аз за пръв път виждам такова нещо. Роял на двадесетина години, което за такъв инструмент не е много, да се разчупи и една част, включително клавишите, отива за варене на компоти", заявява в края на видеото Борис Вълканов, почетен гражданин на Димитровград. Събирахме се на репетиция, а стана като погребение все едно на рояла. 

Музиканти от Духовия оркестър също са впечатлени. Огледът на клавишния механизъм показва, че той е много малко използван. Инструментът е „Блютнер”, на какъвто са свирили Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, императорите Вилхелм I и Франц Йосиф, Бийтълс, Стинг и други, показват началните надписи на филма.

От 12 години съм в тази зала и никога не сме ползвали рояла. Не е отварян откакто  съм там. Не ми е пречел, но не е вършил и работа, затова преди десетина дни го  преместих в коридора – да го вземат тези – духовият оркестър или други, но когото  трябва, категоричен е ръководителят на Денс клуб „Галаксико” Тихомир Митев, в  чиято репетиционна зала доскоро е стоял инструментът.
Новото място обаче се струва опасно на Ташева, тъй като, след откриването на учебната година, по коридора вече се движат много деца. Можеше да стане злополука някаква, имаше риск, затова реших, че най-добре е да бъде разглобен и изнесен. Така и направихме, обяснява тя пред регионалния сайт meganews.


Роялът не е зачислен на Детския и младежки център. Стои над 20 години там без какъвто и да било документ. На него са свирили всички концертиращи пианисти в града.

 

Това е краят на културата, коментират във Фейсбук.

 

Кадрите можете да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=figfuuTN148

 

Последно променена в Вторник, 24 Септември 2013 16:04
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара аз Понеделник, 23 Септември 2013 02:29 публикуван от аз

    разпространявайте, за да има наказание за тези психоболни хора! Нямам думи!

Влезте, за да коментирате