Печат на тази страница

Полицаите стават пощаджии

МВР спря да ползува услугите на „Български пощи“. Кварталните отговорници разнасят кореспонденцията на ведомството
Сряда, 27 Ноември 2013 18:37 Публикувана в Кабаре Прочетена 4348 пъти
Оценете
(11 гласа)
Призовката, с която гражданин е привикан в канцеларията на кварталния отговорник „в качеството на УП“. После се оказва, че човекът не е „уличен в престъпление“, а просто има да получи учтиво писмо от СДВР. Призовката, с която гражданин е привикан в канцеларията на кварталния отговорник „в качеството на УП“. После се оказва, че човекът не е „уличен в престъпление“, а просто има да получи учтиво писмо от СДВР.

Министерството на вътрешните работи (МВР) е спряло да ползува услугите на „Български пощи“АД – предприятие, което е сто процента държавна собственост и има важни социални функции. Тази неочаквана констатация беше направена от редакцията на „Свободен народ online“ във връзка със случай, който е достоен за перата на Кафка и Бранислав Нушич едновременно. Съвсем неотдавна, гражданин на столицата с добро обществено положение и приятел на редакцията получава призовка, с която е призован да се яви в приемна на 04-то районно управление на полицията в София.

Призованият е приканен да си нови личната карта, но много по-важно е, че той е поканен „за явяване в качеството на УП по полиц. производство, адм. Производство, преписка №....\ ….... г., по описа на 04 РУ „Полиция“ - СДВР“.

 

За неизкушените в отношенията с националната полиция, трябва да поясним ключовото понятие „в качеството на УП“. УП означава ни повече ни по-малко - „уличен в престъпление“. С една дума, човекът бил привикан да се яви, в качеството му на уличен в престъпление.

 

Въпросният гражданин пристигнал в съответната приемна с неприятен вкус в устата. Той не можел да се сети, в какво би могъл да се е провинил, но както знаем след уравлението на Борисов и Цветанов, в България не съществува презумпция за невинност – има вече презумпция за виновност. На прясно призования в приемната на 04-то РПУ обаче не се наложило да доказва невинността си. Оказало се, че е поканен по съвсем друга причина.

      Politzai-poshtadzhii remast

 

Оказва се, че „уличеният в престъпление“ гражданин просто е трябвало да получи горното писмо, с което СДВР го уведомява, че  взело мерки във връзка с негова жалба

 

Още от вратата той бил посрещнат от кварталния отговорник, който много любезно му се извинил за разкарването, но то се било наложило по процедурни причини. Просто, МВР вече не ползувало услугите на „Български пощи“ и полицаите вече станали и пощаджии, които разнасят кореспонденцията на иначе доста писмовното си ведомство.

 

„Уличеният в престъпление“ гостенин бил поканен, за да получи на ръка писмо от Столична дирекция на вътрешните работи, подписано от комисар Ивайло Спиридонов. В писмото СДВР обяснява мерките, които дирекцията е взела във връзка с жалба на „уличения в престъпление“, подадена около два месеца по-рано. От СДВР проучили жалбата и дори взели адекватни мерки, след което решили, че трябва да уведомят жалбоподавателя за свършеното.

 

До тук – добре, но понеже две държавни институции – МВР и Пощите от известно време явно не си говорят, писменият отговор бил изпратен с помощта на кварталния отговорник, преквалифициран на бърза ръка заедно с всички свои колеги в пощаджия.

 

Самият квартален отговорник, нямал друга технология за установяване на контакт, освен да призове получателя на любезното писмо с единствения формуляр, с който разполага, а именно със старославната призовка. Защо е трябвало да квалифицира призования като „УП“ - уличен в престъпление, науката мълчи, кварталният отговорник също забравил да поясни. Явно по навик и по инерция. За какво друго ще викат човек в полицията, освен за „сгазване на лука“?

 

Пощаджийските услуги са новост в полицейския занаят и човекът се е объркал. Пък и какво да напише на празното място с точките? Може би „ЗППМВР“ - За получаване на писмо от МВР? Редакцията препоръчва това съкращение на всички квартални отговорници от страната, които се чудят какво основание да типосат на призовките си. Не влагам никаква ирония в последното – хората наистина трябва да са много озадачени как да обосноват процесуално привикването на граждани в канцелариите си за да получават кореспонденция от вишестоящото началство.

 

Описаният случай може да бъде осмислен по няколко начина, в зависимост от настроението, в което се намира съответният анализатор. Може да кажем, че сме свидетели на поредния епизод от разпадането на държавата, в която лявата ръка не знае какво прави десният крак.

 

Може да се каже, че подлудени от няколко годишни критики за раздутия си бюджет (раздут в перото за подслушванията, а не за заплатите на редовите полицаи), МВР началниците са решили да пестят от всичко и са решили, че може да икономисат пари от пощенските услуги.

 

Може да се предположи дори, че някакъв мрачен лобистки кръг в МВР е решил да помогне за фалирането на държавното предприятие „Български пощи“ и за скороспешната му приватизация. Не е чак толкова трудно да сглобим бързо конспиративна теория, че някой в политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, а защо не и целия кабинет „топтан“, работят за унищожаването на едно от малкото останали държавни предприятия в страната.

 

Странното и смешното е, че и в трите хипотези има частици истина. Целият този „забутаж“, както би го нарекъл Валери Петров вероятно идва или от някакви несвестни напъни за икономии или от нечие безхаберие и липса на комуникация между „дясната ръка и левия крак“. И без това навсякъде из България откриваме хора, които мислят предимно с гръбначния си мозък. Едновременно с това, едва ли в „Български пощи“ са очаровани от факта, че един от първокласните им клиенти е преминал към самозадоволяване във всякакъв смисъл на думата.

 Politzai

Пликът на официалната кореспонденция на СДВР, с който полицаите са осъществили новата си пощенска функция

 

Остава неясен и въпросът, каква радост е донесла новата „пощенска услуга“ в МВР на самите квартални отговорници, които изглежда си нямат никаква друга работа с битовата престъпност и около другите си служебни задължения, та им връчиха и чантите на пощаджиите ...

 

Междувременно още много хора ще се явяват в канцелариите на кварталните си полицейски отговорници „изменившимся лицом“, научили, че са „уличени в престъпление“ за да разберат най-неочаквано, че всъщност някой полицейски началник им написал писмо. Надяваме се, че изнесената тук информация ще допринесе да спестим някой и друг инфаркт или инсулт на невинни граждани, получили призовка с „УП“ на нея.

 

Редакцията на „Свободен народ online“ ще положи необходимите усилия за да доизясни причините за нововъзникналия пощаджийски уклон в МВР. Ние обаче избързваме да уведомим обществеността за този нов обществен феномен, за да спестим на мирните граждани стрес и евентуални семейни скандали.

Последно променена в Петък, 29 Ноември 2013 16:50
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

3 коментара

  • Връзка на коментара тъпия Петък, 29 Ноември 2013 00:10 публикуван от тъпия

    може да се тълкува също - "убав пич"....к'во тълкувате, в държавата има закони, които трябва да се спазват!

  • Връзка на коментара pich Четвъртък, 28 Ноември 2013 15:42 публикуван от pich

    Ако така работеше и полицията в ЕС- мама мия. Сам да си купуваш консумативи, сам да си търсиш да купиш напр. панталони които приличат на униформата, 3л гориво за 24ч. на патрулка, постоянно проверки от горе и куп страшно много други неща. Много сме далеко от ЕС още, поне на 20г. назад сме.

  • Връзка на коментара pich Четвъртък, 28 Ноември 2013 15:37 публикуван от pich

    Тия ни превърнаха в статистици,пощаджии и какво ли не . Станахме хора за всичко. Мамата си тракало е положението в МВР сега.

Влезте, за да коментирате