Слави Бинев щял да бъде номиниран за наградата "Сахаров"

Петък, 13 Декември 2013 07:10 Публикувана в Кабаре Прочетена 1632 пъти

„Как е възможно човек, който представлява страна-членка на ЕС да бъде номиниран за наградата "Сахаров", която както всички знаем се дава на деятели и защитници на фундаменталните човешки права?! – заяви Слави Бинев в ЕП в Страсбург по повод слуха за номинацията, който се носи в европейската институция по негов адрес. Коментарът му е изпратен до Свободен народ он лайн от кабинета на независимия евродепутат и лидер на партия ГОРД.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се връчва всяка година от Европейския парламент. Наградата е учредена през 1988 г. и удостоява личности или организации, които посвещават усилията си на борбата за защита на правата на човека и основните свободи.

 

„Това звучи като шега – допълва Бинев -  но повярвайте ми, именно тази шега направи групата на евроскептиците по-силна. Хората може би си мислят, че това е само слух, но повярвайте ми това е диагноза. ”Сесията в Страсбург съвпадна и с рождения ден на Бинев на 10 декември - международния ден на правата на човека, когато отбелязваме значимостта на принципите на човешкото достойнство, свободата, равенството и братството, посочени в един от най-важните документи на ООН.

 

На въпрос от журналист за съвпадението относно рождената му дата и най-големия празник, посветен на борбата за свобода и човешки права Бинев отговорил: „Мисля, че майка ми е единственият човек, който би могъл да отговори на този въпрос. Много пъти съм казвал, че аз не съм политик, а просто борец за свобода. Именно поради тази причина смятам, че между двете събития определено има връзка. Това е моят ден!  Но този ден не е само мой, а и на съюза около НФСБ заради усилията, които полагаме в борбата за свобода”, пишат още от кабинета на Бинев.

Последно променена в Неделя, 15 Декември 2013 10:42
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате