76 години от смъртта на писателя Михаил Булгаков: Има един приличен начин да умреш – от огнестрелно оръжие. Но за мен, за съжаление, не съществува

Петък, 11 Март 2016 09:50 Публикувана в Кабаре Прочетена 898 пъти

На 10 март през 1940 година умира най-изтъкнатият писател на съветската епоха. Михаил Булгаков е предимно разказвач, като повечето от текстовете му са посветени на чудесата - обикновени и необикновени. Достатъчно е да споменем книгите му "Записки на един млад лекар", "Театрален роман" и, разбира се, "Майстора и Маргарита", който е най-добрият роман, написан през двадесети век на руски език.

Булгаков и жените

Булгаков е бил женен три пъти. Някои смятат, че с първите си две жени  той не е бил особено щастлив. Татяна (за която е женен в периода 1913-1924-та) става прототип на Анна Кириловна в историята "Морфин". Тя била принудена да набавя морфин за писателя, той дори я заплашвал с револвера си и веднъж хвърлил по нея запалена газена лампа.

Втората му съпруга, Любов, е до него когато Булгаков вече е успял писател и драматург – истинска литературна знаменитост в СССР по времето на Сталин.

И накрая, третата съпруга, Елена, както е известно на всички, става прототип на Маргарита. Бракът им е почти перфектен. Именно тя запазва ръкописите на покойния си съпруг и ги публикува. Когато намират ръкописа на „Майстора и Маргарита“, Елена Сергеевна възкликва със сълзи в очите: „Брилянтен е!“

Булгаков и смъртта на бюфетчията

Елена решава, че романът "Майстора и Маргарита" е пророчески. Бюфетчията от книгата също има реален прототип - измамник-настойник от театъра на изкуствата. Веднъж вдовицата на Булгаков вижда венци във фоайето на театъра. Оказва се, че това са погребални цветя за човекът от бюфета, който умира като героя на романа от рак на черния дроб, в клиниката на Първи медицински институт.

Булгаков и религията

Въпреки, че Булгаков не ходел на църква, той, според спомените на роднини, бил човек с вяра и частично суеверен. Съветските анти-религиозни списания като "атеисти", в който Христос е изобразен като измама, писателят  нарича "престъпление, което няма цена."

Булгаков и Сталин

През март 1930 г. Булгаков пише отчаяно писмо до правителството на СССР. В писмото той казва, че пресата винаги реагира нападателно и бурно спрямо него, че като писател и сатирик вероятно е немислимо да продължи да живее в Съветския съюз. Обмислят с Елена незабавно да отидат да живеят в чужбина.

След около 20 дни Сталин се обажда на Булгаков. Казва му, че наистина е добре да замине за чужбина, тъй като писателят давал вид на „много уморен“. Така щяла да се сбъдне и мечтата на Булгаков да види Франция и Италия. Сталин му предлага еднопосочен билет, но Булгаков отговоря, че руски писател не може да съществува извън родината си.

Булгаков и смъртта

Булгаков, нека си припомним още веднъж, е професионален и опитен лекар. Когато го сполетява здравословен проблем, подобен на хипертонията, придружен от ужасно главоболие, това силно се отразява на външния му вид, той е почти сляп. Въпреки че се консултира със свои колеги, той се диагностицира сам. Страда от невросклероза, предадена му генетично от неговия баща, който умира от същото заболяване.

Елена си спомня, че два дни преди смъртта си той все още искал жена му да купи хайвер и водка, тъй като решил да организира прощална вечеря. Казал на Елена: „Не е срамно, че искам да живея, макар и сляп“. Бил е влюбен в живота, независимо от неврастенията.

Булгаков и Ролинг стоунс

"Майстора и Маргарита" е преведен на английски почти веднага след публикуването в СССР. Романът се чете от милиони хора, включително от Мик Джагър. Последният написва текстове за групата под влияние на руския автор. В един от тях говори за съчувствието си към дявола, за Воланд, който е в непосредствена близост до Исус Христос в моменти на съмнение и болка. По време на записа на песента в студиото избухва огромна лампа и избухва огромен пожар, но за щастие лентата оцелява. Джагър изпълнява песента на живо в продължение на седем години.


Източник: http://afish.bg/novinite-dnes/mixail-bulgakov-ima-edin-prilichen-nachin-da-umresh-%E2%80%93-ot-ognestrelno-orzhie.-no-za-men,-za-szhalenie,-ne-sshhestvuva.html

Влезте, за да коментирате