7-и ден „на кафе пред парламента”: Полицията затвори центъра

Петък, 05 Юли 2013 09:25 Публикувана в У нас Прочетена 790 пъти

За седма поредна сутрин граждани отново се събраха около Народното събрание на „сутрешно кафе". Новото в протеста са кашоните, върху които има лист с текст от Изборния кодекс. Текстът, който трябва да бъде променен, е задраскан върху листа. Бяха донесени две кафемашини и се раздаваше безплатно кафе под мотото "Кафето е от нас, оставката е от Вас."


Правят впечатление изключителните мерки за сигурност, които органите на реда да взели. Пропускателният режим е строг до такава степен, че проблеми с влизането в зоната за сигурност имат дори телевизионните екипи на големите телевизии, както свидетелства репортер на бТВ. Той каза, че такива мерки не е имало дори при сватбата на Кейт Мидълтън с английския престолонаследник принц Уйлям преди две години, когато в Лондон се стекоха милиони туристи. Мирянин се възмути, че не е успял да влезе в храма Св. Александър Невски" за утринята, а свещеникът му се оплакал, че и него за малко да не го пуснат. Сутринта центърът бе затворен от кръстовището до СУ „Св. Климент Охридски" до ул. „Раковски". Загражденията са увеличени. Това е направено за да не се стига до инциденти и да се гарантира сигурността на депутатите, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНТ.


За осигуряването на обществения ред в София са привлечени полицаи от провинцията, но въпреки това служителите на МВР са "подложени на свърхнатоварване", защото работят по 12 – 16 часа дневно, каза вътрешният министър. Вече са проведени разговори с премиера Пламен Орешарски за осигуряване на допълнителни средства на МВР, с които да бъдат платени извънредния труд на полицаите, охраняващи протестите, каза вътрешният министър.

 

Снощи, на 21-вия ден от протестите, хиляди недоволните граждани издигнаха плакати с надписи: „Не сме дошли тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане! Довиждане!" „Таз година дупка - догодина пропаст", „България, събуди се", Искате властта на всяка цена, защото ще я плащаме ние", „Вие сте на всеки километър, а ние сме един до друг". Младите хора носеха и голямо българско знаме, върху което имаше надпис „Хвърли балон, а не паве. #ДАНСwithme. Пукни се, бе". Демонстрацията приключи без инциденти.

Последно променена в Петък, 05 Юли 2013 10:19
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате