Парламентът не прие мораториум върху незаконните строежи

Петък, 05 Юли 2013 11:47 Публикувана в У нас Прочетена 832 пъти

Депутатите отложиха приемането на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие.

Мораториумът се отлага, за да изготвят и представят в парламента становища Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, но истинската причина е в противоречията между депутатите.

 

Вчера от парламентарната трибуна депутатът Емил Костадинов заяви, че има опасност да настроят нови стотици хиляди граждани срещу тях. Мораториумът за спиране на бутането на незаконните постройки беше един от първите документи внесени за разглеждане в Народното събрание от група депутати от БСП начело с лидера на партията и на европейските социалисти Сергей Станишев. Това се изтълкува като проява на бунт срещу него. "С предложеното решение ще удовлетворим очакванията на няколко стотин нарушители на закона, но ще предизвикаме справедливото недоволство на десетки хиляди други граждани, които са повярвали, че законът следва да бъде спазван", предупреди обаче вчера депутатът от БСП Емил Костадинов от парламентарната трибуна. Той гласува въздържал се при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Костадинов заяви, че ако са поети ангажименти към избирателите, конкретните случаи трябва да се решават с конкретни мерки.

"Атака" е против узаконяването на незаконните постройки и определи проекторешението като "реверанс към циганските махали за продадените от техните обитатели гласове". "Прави се опит да се мине с едно решение, но положението на рибарските селища е различно от незаконните жилища в циганските махали. Прави се опит цялата порочна схема да продължи, незнайно докога", заяви Павел Шопов от "Атака".

Влезте, за да коментирате