Актуализират бюджета с 1 млрд. лева

Петък, 05 Юли 2013 12:22 Публикувана в У нас Прочетена 914 пъти

Премиерът Пламен Орешарски се появи неочаквано в парламента, за да "даде отчет" и да обоснове актуализацията на бюджета, която той самият обяви преди няколко дни.

За последните години има силно влошаване на финансовата ситуация в страната – то е от порядъка на 8 млрд. лева. Фискалните резерви намаляха с около 4 млрд. лева, като в края на февруари дори спаднаха до ниво 3,9 млрд. лева. За същия период правителственият дълг се увеличи от 10 млрд. в средата на 2009 г. на 14 млрд. в края на февруари тази година, заяви Орешарски от трибуната на парламента.

Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 милиарда лева. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. Ако сумираме, 3 милиарда лева задължения, които правителството ще трябва да покрива през настоящата и следващите години. През февруари правителството на ГЕРБ емитира външен заем в размер на 800 милиона лева. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева, каза още министр-председателят. Не по-различно е състоянието на държавните фирми - наблюдавало се рязко увеличаване на задлъжнялостта. „Преобладават фирми от енергетиката. Задълженията показват трудното бъдеще за държавните фирми и потребителите на техните услуги”, каза Орешарски.

Бюджетът за предстоящата година е бил планиран оптимистично на база нереалистични очаквания. Премиерът заяви: Този сценарий не се реализира. Събираемостта на приходите от началото на годината продължава формираните негативни тенденции от последните години. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи – 33 на сто.

Той увери, че пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях щели да бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите. Разплащането на задълженията към бизнеса обаче щяло да ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 милиона лева, които няма как да бъдат набавени без актуализация.

Финансовият министър Петър Чобанов, който също участва в дебата на бюджетна тема, обясни, че новият дълг ще е колкото да покрие недостигът от приходите.  Числото, към което се ориентираме засега, е да се поберем в рамките на лимита за дълг, който е в държавния бюджет, т.е. до 1 млрд. лева, посочи Чобанов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи информацията за състоянието на бюджета като тревожна. Няма как данните, които изнесе министър-председателят, да не шокират народните представители и голяма част от българското общество. При тази картина трябва да се търси актуализация на бюджета. Очакват се с 1 млрд. лв. по-малко приходи от планираните. До полугодието се е харчело безразборно, няма никакъв оперативен резерв. Резервът е опоскан, каза Станишев.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:39
Влезте, за да коментирате