Гаф остави Цветан Цветанов без второ обвинение

Ексшефът на МВР обяви, че срещу него и адвоката му се извършва репресия
Петък, 05 Юли 2013 13:05 Публикувана в У нас Прочетена 682 пъти

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се яви днес в Столичното следствие, където бе призован, за да му повдигнат второ обвинение. Това обаче не се случи, тъй като адвокатът му е поискал отвод на разследващите заради техен гаф.

В 11 часа Цветан Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана, без да направи коментар пред журналистите.

Неочаквано, след като излязоха около 40 минути по-късно, адвокатът обяви, че предявяване на обвинение не се е случило.

Менков добави, че са депозирали искане за отвод на водещите разследването следователи. Мотивите им са, че преди около 10 дни направили опит да бъде разпитан самият той в качеството на свидетел по делото, "с цел г-н Цветанов да бъде лишен от моята защита".

Това е и причината обвинението да не бъде повдигнато днес. По думите му прокуратурата е отменила постановлението на следователите Роза Царева, Дашева и Кирилова и е признала с решение от 1 юли, че това тяхно действие е абсолютно незаконосъобразно. По закон адвокатът не може да бъде разпитан за това, което си говори и се случва с клиента му и Менков коментира, че това се случва за пръв път в новата ни история.

"Около 5000 души в момента са обявени за принудително довеждане. За мен беше изпратен специален бус с трима служители от издирването, за да ме доведат принудително по време, когато бях в друга сграда на следствието", разказа още адвокатът.

Той добави, че ще сезира Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет и международни институции.

Самият Цветанов пък коментира:

"Имаме фалстарт при днешния опит за повдигане на обвинение. Започнаха да подлагат мен и адвоката ми на истинска репресия като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий. Това, което е недопустимо, е да се упражняват инструменти спрямо моя адвокат". Според него хората, които седят зад този "сценарий", са Делян Пеевски и компания.

В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път имунитета на бившия министър - по дело за отказ да разпореди специални разузнавателни средства, с цел да осуети наказателно преследване. Няколко дни по-късно Цветанов се отказа отново от депутатската си защита. По закон това се прави за всяко конкретно престъпление.

Според събраните данни при разследването срещу бившия шеф на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров наблюдаващият прокурор е изготвил 6 искания за прилагане на СРС, за които председателят на Окръжния съд издал разрешение за прилагане.

Цветанов обаче, който по закон трябва да ги разпореди, отказал, поставяйки резолюция "не". Той обаче твърди, че е невинен, защото не бил длъжен да разпише във всички случаи.

Зам.-председателят на ГЕРБ вече е обвиняем за съзнателно бездействие, с което е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършват длъжностни престъпления при използване на СРС-та. Обвинението срещу него бе повдигнато в резултат от проверката за нерегламентирано подслушване в МВР, но засега няма доказателства той да е разпореждал такова.

Прокуратурата му наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Влезте, за да коментирате