Плевнелиев: Политиците да поемат ясен ангажимент пред протестиращите

Петък, 05 Юли 2013 15:09 Публикувана в У нас Прочетена 815 пъти
Плевнелиев: Политиците да поемат ясен ангажимент пред протестиращите Снимка: Impact.

22 дни България има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат, каза президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод актуалната ситуация и продължаващото повече от 20 дни гражданско недоволство в страната.

Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта на обществото, констатира държавният глава. Вече 3 седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Бяха направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести от исканията днес. Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не. Президентът Росен Плевнелиев заплаши Волен Сидеров с отнемане на имунитета. Той даде за пример това, което се е случило само преди дни в Страсбург. "Хиляди граждани сезираха прокуратурата за действията на лидера на Атака и нищо не бе предприето. Само преди дни Европейският съюз отне имунитета на националиста Жан – Мари Льо Пен. По улицата се появиха шпиц команди, техният водач влезе в парламента с пистолет и никой не му попречи да държи речи и да заплашва с гражданска война. Хиляди граждани сезираха прокуратурата за действията на лидера на Атака. Или ще заживеем в европейска държава, или хората масово ще се насочат към Терминал 2. Ако сега си замълчим и не реагираме, след време ще бъде късно. Тогава тези, които останат, ще бъдат дирижирани от шпиц командите, или вкарване заради протести в затвора и заклеймявани като терористи. Апелирам за ясно разграничаване, непукизмът ни докара дотук", заяви Плевнелиев.

Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично, каза президентът.

Плевнелиев подкрепи провеждането на предсрочни избори, като призова преди това да не се правят основни промени в Изборния кодекс, а само най-наложителните. Той каза, че ще започне дебати в президентството за полезните стъпки, които могат да доведат демокрацията до по-добро.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:37
Влезте, за да коментирате