Цветанов: Бареков стои зад разцеплението в ГЕРБ

Понеделник, 08 Юли 2013 11:09 Публикувана в У нас Прочетена 798 пъти
Цветан Цветанов Цветан Цветанов

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов предполага, че зад разцеплението на ГЕРБ стои новият политически проект на директора на ТВ7 Николай Бареков.

"Може би зад този нов политически проект седи Николай Бареков. Има и партии, които могат да седят зад него. Живеем в демократично общество. Всеки определя къде трябва да бъде", каза Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

В писмо до медиите в неделя беше обявено, че започва поетапно напускане на партията от нейни членове и създаване на нов политически проект. В края на документа като негови автори са посочени "членове на изпълнителната комисия, депутати от 41-ото и 42-ото Народно събрание, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове". Като контактна група са посочени само пет имена - Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров. Нито един от тях не е депутат в сегашното 42-ро НС, нито е бил министър в кабинета на ГЕРБ.
Зам.-председателят на партията каза, че петимата най-много са били отразявани по медиите през последните месеци. Той е убеден, че няма да има вълна от напуснали ГЕРБ. Цветанов обясни, че в събота е бил във Враца, където са били приети нови членове в ГЕРБ, а всички присъстващи са заявили подкрепа.

По повод обвиненията на Делян Пеевски към Цветанов, направени от парламентарната трибуна, бившият вътрешен министър каза, че прокуратурата стриктно спазва указанията на Пеевски. "Пеевски има влияние върху прокуратурата, определено. Това, което съм казал и казвам за хората, е на базата на впечатленията, които имам, и това, което съм чувал за тях. За Цацаров мога да кажа, че той се водеше с безупречна репутация и днес като се върна назад и трябва да потвърдя тези си думи, сигурно ще го направя по същия начин. В компанията на Пеевски трябва да бъде и прокуратурата, няма как да бъде по друг начин. Има много други интереси, които могат да се координират в тези интереси, политическа класа, организирана престъпност. Всички усилия от правоохранителната система, признанието от Евопейската комисия е точно заслуга на добре свършена работа, но в момента мафията е много по-силна", каза Цветанов.

Попитан защо сега му пречи Пеевски, а преди не му пречеше, бившият вътрешен министър каза: "И до ден-днешен не мога да си дам отговор на този въпрос. Има нещо интересно за всички, които имат интерес и към службите, и реформите в сектора за сигурност, защото за първи път ДПС има свой министър в лицето на Цветлин Йовчев. Писанчев (изпълняващ длъжността шеф на ДАНС - бел.ред.), например, извади за 4 дни допуск за класифицирана информация. А този, който може да възложи подобен допуск, е премиерът и председателят на Народното събрание, а те такива правомощия не са възложили", коментира Цветанов.

За обвиненията срещу него Цветанов каза, че "това е опит за дискредитиране".На въпрос дали ГЕРБ стоизад протестите Цветанов каза, че няма как за часове да се организират 20 000 души. "Това са спекулации. Протестът е справедлив,защото е недопустимо държавата да се управлява по този начин", каза той и добави, че лицата на ГЕРБ не присъстват на тези протести.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 11:38
Влезте, за да коментирате