Пак осъдиха Авиоотряд 28

Понеделник, 08 Юли 2013 13:31 Публикувана в У нас Прочетена 668 пъти

Авиоотряд 28 загуби второ дело заради отказите си да предостави информация, след като първата съдебна битка бе спечелена преди повече от месец от журналист на бТВ. Съдебното решение е взето по жалба, подадена от Сдружение "България на гражданите" по Закона за достъп до обществена информация. В решението на Върховния административен съд (ВАС) пише, че вече бившият управник на правителствените самолети Пенчо Пенев незаконно е отказал да информация за извършените полети в периода 27 юли 2009 г. – 20 август 2012 г., за превозените пътници и цената на всеки полет.

Пенев е обяснил, че предоставянето на такава информация изисква предварителна работа по селекция и обобщаване на наличните данни, което авиоотрядът не е задължен да прави. ВАС обаче отговаря, че няма как авиоотрядът да извършва полети, без да разполага с каквито и да е данни за тях, включително заявка за полет, заповед на премиера и счетоводни документи. Съдът задължава правителствения отряд да предостави исканата информация, а ако тя не се съхранява при него, да препрати към институция, която разполага с информацията.

"България на гражданите" е един от малкото заявители за достъп до обществена информация, който през септември 2012 г. получи документи за скандалния полет на "Бистришките тигри" и оповести получените данни. Сдружението поиска и пълна информация за полетите на кабинета "Борисов", която обаче му бе отказана.

Документите за "Бистришките тигри" бяха предоставени и на прокуратурата, но тя не предприе нищо и се задейства едва наскоро, след смяната на властта, когато образува две досъдебни производства за използването на Авиоотряд 28 и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 14:00
Влезте, за да коментирате