Очаква се шеф на Здравната каса да стане сестрата на Илияна Йотова

Понеделник, 08 Юли 2013 16:28 Публикувана в У нас Прочетена 959 пъти

Румяна Тодорова и Динчо Генев са кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса. Тодорова, която е сестра на евродепутата от БСП Илияна Йотова, е предложена от Сергей Станишев и депутати от Коалиция за България, а д-р Динчо Генев - от народни представители от ДПС.

Кандидатурите са внесени чрез деловодството на Народното събрание до здравната комисия, като крайният срок за предложения бе до 12 часа днес, а ДПС депозира своята кандидатура малко по-рано. Утре парламентарната комисия ще изслуша допуснатите кандидати. Заседанието е насрочено за 15 часа.

Румяна Тодорова бе начело на НЗОК по времето на тройната коалиция. Когато бе назначена, опозицията възропта, че няма нужния стаж на ръководна длъжност, след като е била шеф на Градския кожно-венерически диспансер в София. През ноември 2009 г. тя подаде оставката си пред Управителния съвет на касата и като аргумент посочи оказан й политически натиск. След това тя работеше в застрахователна компания.

"Мотивите са ясни. Д-р Тодорова е доказан експерт", каза депутатът от БСП и зам.-председател на здравната комисия д-р Емил Райнов. Според него тя е единственият управител на НЗОК, който е изкарал цял мандат и през 2009 година е оставила касата "в блестящо състояние".

Д-р Динчо Генев е председател на Национална асоциация на лекарите от болничната помощ и управител на общинската болница в Харманли.

На 4 юли депутатите прекратиха предсрочно с пълно мнозинство от 104 гласа "за" мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков. По време на дебатите и БСП, и ДПС настояха за неговата смяна. Той заяви, че ще си търси правата, а от ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

Срещу Цеков застанаха пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС). Според тях институцията се управлява непрозрачно и в липса на диалог. За оставката на управителя на НЗОК настоя и здравният министър Таня Андреева.

Последно променена в Четвъртък, 11 Юли 2013 14:55
Влезте, за да коментирате