ОССЕ обезпокоена от заплахите на Сидеров към журналисти

Вторник, 09 Юли 2013 12:05 Публикувана в У нас Прочетена 685 пъти

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович изрази безпокойство от последния случай на заплахи към журналисти от депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Тя настоя властите в България да осигурят среда за медиите, в която да могат да работят свободно, пише в специално прессъобщение на ОССЕ. От организацията припомнят, че на 5 юли екип на телевизия СКАТ е бил нападнат словесно и физически от Сидеров и членое на политическата му партия в Бургас, докато репортерите са се опитвали да вземат интервю от депутатите. Петимата журналисти са подали жалби в местната полиция.

"Този тип нападение към членове на медия е неприемливо. Политиците трябва да бъдат пример, като показват високо ниво на толерантност към обществената критика и да уверяват, че дори гласовете, с които не са съгласни, са защитени", заяви Миятович.
Тя допълни, че офисът ѝ е регистрирал няколко случая на словесни и психически атаки срещу журналисти от Сидеров през последните години.

"Подобни заплахи не само застрашават засегнатите журналисти, но може да навреди на свободното изразяване и има ужасяващ ефект върху свободата на медиите. Политическият имунитет не трябва да позволява лошо отношение към журналисти и публичното унижение на служители в медиите", продължава официалното изявление на представителя на ОССЕ.

"Вярвам, че българските власти ще гарантират, че такова поведение повече няма да се толерира", заяви още Миятович.

Последно променена в Четвъртък, 11 Юли 2013 15:06
Влезте, за да коментирате