Дядо Кирил приживе се забърка в куп скандали

Варненският митрополит се смяташе за най-силното лоби на Руската православна църква
Вторник, 09 Юли 2013 12:56 Публикувана в У нас Прочетена 707 пъти
Чисто новият линкълн на дядо Кирил потресе варненци на Никулден Чисто новият линкълн на дядо Кирил потресе варненци на Никулден

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил приживе се забърка в много скандали. Преди повече от година той взриви обществеността с дефилетата си из центъра на Варна навръх Никулден с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид". Жителите на Варна били шокирани, когато колата с базова цена от 34 755 долара била паркирана пред църквата "Св. Никола" в центъра на Варна, а от нея смирено слязъл дядо Кирил.

Колата не е купена с църковни пари. Моделът е от 2012 година. Доставена е специално за мен, преди да излезе на пазара. Само американският президент се вози на такава”, похвалил се митрополит Кирил, но не уточни откъде са парите за луксозната кола.

Дядо Кирил се смяташе за най-близкото лоби на Руската православна църква в България. В интервю за руската агенция ИТАР-ТАСС Варнеският и Великопреславски митрополит  говори за българо-руските църковни отношения и за намеренията си да построи руски храм в своята епархия, който ще бъде под юрисдикцията на БПЦ, но ще "отслужва тайнствата според руската православна традиция".

Това според него се налагало от факта, че руското население в България много се увеличило поради многото закупени български имоти от руски граждани. "За да се чувстват православните руснаци по-добре" у нас, владиката възнамерявал да построи такъв храм в град Бяла, където според него "живеят почти само руски граждани". Уговорено е дори кой свещеник ще служи в бъдещия храм. Руският храм ще се строи с руски средства, уточнява владиката. Митр. Кирил споменава и за реципрочно предложение на руския патриарх Кирил по време на посещението му у нас през изминалата година, българите в Москва да построят енорийски храм, посветен на българина св. Киприян.

Митр. Кирил засяга и проблема в руската църква в София. Според него скандалът с предстоятеля на руското подворие в София архим. Филип ще намери своето разрешение и може духовникът да получи виза за страната ни. Митрополит Кирил отбелязва, че е нормално да възникнат търкания, ако някой от енориашите изрази собствената си позиция, но според архиерея проблемът е, че случаят "се политизира". Освен това той е съгласен с позицията на архим. Филип, че руската църква в София "няма енория", а е "посолски храм", в който хората просто могат да ходят "да се молят".

Скандал в Светия синод избухна и се разрасна в края на миналата година. Великотърновският митрополит Григорий оттегля подписите си от протоколите на заседанието на Светия синод, на което митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Малко по-късно от Синода публикуваха решението си от събота, в което се вижда, че с едното еи решение Синодът избира митрополит Кирил за временен предводител на църквата, а с другото - за Софийски митрополит. И двете решения са взети с по седем гласа.

Решението на Синода се смяташе стъпка за Варненския митрополит по пътя към патриаршеския трон. На въпросите дали не се притеснява от сътрудничеството със службите на ДС, дядо Кирил отново заяви, че изобщо не се притеснява от досието си в Държавна сигурност и отрече зад конфликтите в църквата да стоят сериозни финансови и политически интереси.

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна.

Последно променена в Вторник, 09 Юли 2013 13:46
Влезте, за да коментирате