26-и ден от протеста: Полицията забрани на БНТ да снима от високо

Вторник, 09 Юли 2013 23:06 Публикувана в У нас Прочетена 4340 пъти
26-и ден от протеста: Полицията забрани на БНТ да снима от високо Снимка: AFP.

За 3-ти пореден път от началото на шествията протестиращите в София минаха по Цариградско шосе до хотел Плиска. Предишния ден протестиращите влязоха в спор за броя им с полицията, която обяви 3500 демонстранти. Камерите на БНТ показаха огромното множество от Орлов мост до Окръжна болница, като според някои наблюдатели те са били 70 хиляди.

Във вторник обаче МВР забрани колите на БНТ да паркират около алея Яворов, тъй като имало „оплаквания от граждани". Така тази вечер протестиращите не можаха да се преброят. Според МВР, пред сградата на Министерския съвет към 19.30 ч. е имало около 1200 души и 3000 - половин час по-късно.

Мексиканска вълна, хореографии, червени бабички и екстравагантни плакати белязаха 26-тия протест срещу правителството. От вятъра флагът на републиката над Народното събрание, бившия Партиен дом на БСП, се преобърна и бялото остана отдолу- знак на война, като падане на правителството го разтълкуваха демонстранти.

Хиляди протестиращи се спряха за момент пред Полиграфическия комбинат на бул. Цариградско шосе, клекнаха заедно и се изправиха поетапно в т. нар „мексиканска вълна". Те достигнаха до хотел Плиска, върнаха се обратно до Орлов мост и го блокираха. По пътя си протестиращите бяха поздравявани от излезли на терасата хора от жилищните блокове по булеварда, които ръкопляскаха, развяваха знамена и скандираха заедно с протестиращите: „Оставка".

По-рано протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски блокираха движението във всички посоки на Орлов мост. Там те бяха посрещнати от друга група недоволни граждани с плакат - „Граждани срещу мафията". Виждаха се лозунги на английски език в превод: „Достатъчно диктатура на комунизма" и "Забрана на комунизма". Протестиращите издигнаха и нови лозунги в съзвучие със злобата на деня: - „Протестираме по европейски, лъжете ни по балкански", „Господи, прости им. Аз не мога".

За следващите дни се готвят нови нестандартни хореографии за протеста: Окупираме Парламента с мащабно хоро. Колкото по-големи са загражденията, толкова по-голямо ще е хорото! Народни ансамбли, сега е момента да излезете на площада и да се хванем за ръце - за БЪЛГАРЩИНАТА и ДЕМОКРАЦИЯТА!, пише в съобщение във Фейсбук. Да направим едно истинско Народно събиране и да принудим да подадат #оставка! #ДАНСwithMe на хорото!, пише в съобщението.

Четвъртък, 11-и ЗаСелване на пл.Народно събрание от 21 ч нататък след #ДАНСwithme. Имаме разрешение за палатков лагер - носете си палатки, шалтета, спални чували, китари, пише в друго съобщение.

Контрапротестът

Контрапротестът в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски се проведе пред сградата на НДК. По данни на протестиращите в събираната подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев има около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 17:52
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате