ДПС получи пълен контрол върху парите за водния сектор

Сряда, 10 Юли 2013 15:04 Публикувана в У нас Прочетена 645 пъти

ДПС получава пълен контрол върху милиардите от еврофондовете за водния сектор - освен чрез министерството на екологията и чрез новото Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). Новото министерство бе създадено заради ДПС и ще изготвя проектите за обекти с национално значение на стойност над 10 млн. лв., пише в. "Сега".

Става дума за обекти, определени като национално важни с изрично решение на Министерския съвет - например пречиствателни станции, ВиК мрежата и друга водна инфраструктура. Магистралите, жп инфраструктурата и други обекти, които са определени "с национално значение" по силата на закон като Южен поток например, ще си останат в правомощията на Министерството на регионалното развитие (МРР). Започнатите вече инфраструктурни строежи и тези, които засягат повече от една област, също остават в регионалното ведомство. Засега не е ясно дали разделението няма да доведе до проблеми с усвояването на еврофондовете.
Това става ясно от промените в закона за устройство на територията и още над 80 закона, които вчера бяха одобрени на първо четене в двете ресорни парламентарни комисии. Вече има ясни симптоми, че подялбата на ресори и правомощия създава напрежение между двете управляващи партии. Шефът на парламентарната регионална комисия и депутат от "Коалиция за България" Димчо Михалевски каза, че това "разделяне на функциите на министерствата е полезно за България". На въпроса дали създаването на Министерство на инвестиционното проектиране е полезно за страната, Михалевски отговори "не".

Последно променена в Четвъртък, 11 Юли 2013 15:21
Влезте, за да коментирате