Печат на тази страница

Цацаров: Цветанов сега ли осъзна, че наредбата му е противоконституционна

Четвъртък, 11 Юли 2013 12:19 Публикувана в У нас Прочетена 837 пъти
Оценете
(3 гласа)
Сотир Цацаров Сотир Цацаров

Колко български граждани се разхождат насам-натам и колко български граждани са били подлагани на криминална регистрация благодарение на наредба, която е подписана от едно лице, което трябва да спази собствената си наредба? Този риторичен въпрос зададе главният прокурор Сотир Цацаров в коментар на отказа на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде регистриран от столичната полиция, да бъде сниман и да му се вземат отпечатъци и ДНК, тъй като това противоречало на конституционните му права.

Ако на 1000 души са повдигнати обвинения и те са преминали през тази процедура, какъв е мотивът само на един тази процедура да не бъде прилагана и то по норматив, който самият той е създал?, продължи Цацаров. Тъжното в страната ни е, че трябва да извървиш път от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не и това, че собствената ти наредба противоречи на конституцията, категоричен бе Цацаров.

Той посочи, че Цветанов е осъзнал, че наредбата му противоречи на конституцията в момент, в който тя засяга собствените му права, а този факт от своя стана значи, че не го е осъзнавал в момента, в който я е подписал и в момент, който тя е засягала правата на хиляди хора. Цветанов бе привлечен за втори път като обвиняем вчера. Това стана след втори опит на разследващите. Защитникът на Цветанов – Менко Менков, заяви, че клиентът му е обвинен, задето отказал използването на СРС –та за откраднати пързалки и катерушки.

По този повод Цацаров обясни, че наистина става въпрос за катерушка и пързалка, но “ако си представим хипотетично, че освен катерушки имаме и изнудване, а освен изнудване имаме и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-та, дали ще опрем до катерушката?”, попита пак риторично Цацаров.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 17:56
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате