Прокуратурата обвини протеста за закъснели линейки, шефът на Спешна помощ опроверга

Петък, 12 Юли 2013 08:21 Публикувана в У нас Прочетена 780 пъти

Софийската градска прокуратурата (СГП) обвини протестиращите за закъсняла линейка на мястото на кървавата катастрофа в сряда вечерта, когато хора бяха премазани от такси на автобусна спирка пред мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата до Окръжна болница.

Според прокурорите забавянето с 12 минути било причинено от протеста на булеварда. Това наложило линейката да минава по обиколен маршрут. От прокуратурата заявиха, че според Закона за митингите и събранията кметът на София и директорът на СДВР са задължени да осигурят маршрут за свободното преминаване на линейки и коли на пожарната. На Йорданка Фандъкова са дали срок до днес на обяд да представи заповед, определяща такива маршрути.

Шефът на "Бърза помощ" Георги Гелев обаче заяви, че шествието на протестиращите по "Цариградско шосе" по никакъв начин не е попречило на линейките. Колите на "Бърза помощ" не са тръгнали от Сточна гара, където се намира централата, а са тръгнали от друго място и са използвали други маршрути от самото начало. "В 20.25 часа е получен сигналът за катастрофата на бул. "Цариградско шосе". За първите три линейки сме продиктували в 20.26 часа. Първата е пристигнала в 20:30 часа на мястото на инцидента, втората в 20.40, третата е пристигнала в 20.46. Следващите линейки са пристигнали в 20.45 часа и в 20.55 на мястото на инцидента. 6 линейки са били насочени към мястото на инцидента. Нито една от линейките не се е забавила. Снощи чух, че били забавени линейките заради стачката на Орлов мост, това не е вярно", добави Гелев.

Тежкото произшествие беше предизвикано от пил четири водки таксиметров шофьор, който се качи на необезопасения тротоар, рани тежко 11 души и отне живота на млада жена. Първо в болница "Св. Анна" е откарано момиченце на 6 г. с множество наранявания. То е прието в много тежко състояние, със счупен череп, гръдна и коремна травма и спешно е оперирано. Втори екип транспортира пак там жената на 26 г. в клинична смърт, която въпреки усилията на лекарите е починала. Третият екип транспортира пак там и майката на пострадалото дете, която е в стабилно състояние. Трима са откарани в болница "Царица Йоана", петима в "Пирогов" и един във ВМА.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 17:32
Влезте, за да коментирате