Цветлин Йовчев: Броим протестиращите на сборния пункт

Според вътрешния министър някой контролира протеста
Петък, 12 Юли 2013 11:40 Публикувана в У нас Прочетена 672 пъти

„Броим протестиращите на мястото, което е обявено за сборен пункт. Там броим протестиращите, защото там имаме възможност. За да няма никакви спекулации, предоставяме снимки. Който иска – да ги преброи.” Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Той все пак допусна, че е възможно след това да има допълнително хора, които се присъединяват към протеста. Според него обаче „чисто технически” нямало как да са в пъти повече.

„Когато не даваме цифри, започват спекулации. В момента, в който спряхме, започна да се говори за 50 - 60 хиляди, а реално нямаше нарастване. Не искаме да заблуждаваме хората”, заяви Йовчев.
"В момента все повече отчетливо да се вижда, че явно има някаква организация и определени хора се опитват да управляват протеста. Не бих се ангажирал с твърдение в момента кой стои зад тези групи, но мисля, че става ясно за всички, че вече има хора, които са мотивирани в тази посока", коментира вътрешният министър.
 "Виждаме колоездачи със стрелки, които се опитват да насочат в каква посока да се движат хората. Наред с протестиращите спонтанно, които имат справедливи искания, се появяват хора, които се опитват да използват този спонтанен протест, което не е добре. Не мисля, че е морално това да се прави”, продължи Йовчев, отново без да конкретизира.
Йовчев не коментира дали политически партии стоят зад тези групи.
 "Видяхте какво се случи вчера, именно затова се налага този разширен периметър, в който охраняваме парламента. Вчера ясно се видя и се разграничиха групи протестиращи хора, които са съвсем различни”, заяви министърът.
 „Трябва да се възстанови веднага и незабавно политическият диалог и веднага да се възстанови институционалният диалог със съвместни усилия. По друг начин не можем да решим проблемите на хората. Ще поляризираме обществото и ще стигнем до една ситуация, в която много трудно след това ще върнем нормалното функциониране на институциите. Това са в момента опасностите”, посочи министърът.

Според него полицаите ще издържат на близо едномесечните протести. „Прави се всичко възможно да се осигурят средствата както за извънреден труд, така и да могат да се получат и допълнителни стимули, ако може”, заяви Йовчев. Той каза, че от много време има полиция от провинцията.”

Цветлин Йовчев добави, че много скоро ще представят кандидатурите за председател на ДАНС.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 17:30
Влезте, за да коментирате