Корнелия Нинова: Пенсионните фондове няма да се приватизират

Управляващите са готови да спрат продажбата на пенсионния фонд ”Доверие”
Събота, 13 Юли 2013 14:56 Публикувана в У нас Прочетена 757 пъти
Корнелия Нинова Корнелия Нинова

Пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми, каза в събота пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова по повод подготвяната продажба на най-големия български пенсионен фонд "Доверие". В събота цялото ръководство на дружество обяви, че подава оставка заради непрозрачните преговори за смяна на собствеността, водени от мажоритарния собственик ”Виена иншурънс груп”.

Синдикатът КНСБ първи сигнализира за намеренията за сделка. Организацията изрази опасения, че пенсионните вноски на 1.25 милиона българи може да попаднат в ръцете на компания с неясен краен собственик и предупредиха, че ще свикат извънредно общо събрание на акционерите, припомня „Дневник”. Синдикатите заявиха, че ще търсят срещи с премиера, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и ДАНС.

Причина за безпокойството е, че дружеството ”Юнайтед Кепитъл” се спряга за най-вероятен купувач на фонда. То е регистрирано във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери е българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрираното на Сейшелите. В миналото името му се свързва и с управлението на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк.

Банкерът Цветан Василев също се спряга за възможен купувач на ”Доверие” чрез своето дружество "Бромак".

В отговор на всичко това цялото ръководство на ”Доверие” подава оставка, съобщи досегашният изпълнителен директор на дружеството Даниела Петкова, цитирана от сайта ”Дарик”. "Процедура за продажба официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори", посочи Петкова, която е начело на дружеството от 20 години.

По думите й мажоритарният собственик на "Доверие" ”Виена иншурънс груп” е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания. "Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена Комисията за финансов надзор", каза още тя.

До приемане на оставките сегашният мениджърски екип дружеството ще продължи да се управлява както досега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си, каза Петкова.

Последно променена в Събота, 13 Юли 2013 17:07
Влезте, за да коментирате