Стоянович за "Българския Лувър": Има един престъпен договор между министерството и заведението "Планет"

Министърът на културата допусна, че ако намерят пари, есента на 2014г. НХГ може да отвори врати
Вторник, 16 Юли 2013 12:02 Публикувана в У нас Прочетена 674 пъти

При така наречения проект "Лувър" в България имаме строителство и напън да се усвоят едни средства, и то преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща национална художествена галерия или музей, или и двете заедно.

Това заяви министърът на културата Петър Стоянович на брифинг, в който участва и един от членовете на екипа за разрешаване на проблемите около проекта за нова НХГ акад. Светлин Русев.

Нарекохме днешния брифинг "Записки по българските Лувъри" - Захари Стоянов е писал своите записки осем години, ние нямахме толкова време да работим върху концепцията на т.нар. Лувър, продължи министърът. Предстои ни не толкова да побутваме напред проекта "Български Лувър", а да го спасим, каза той.

Къде е големият проблем с бъдещата Национална художествена галерия, защото за български Лувър вече можем да говорим само в кавички. Въпросът е дали ще имаме един или два музея - досега това не е ясно. Другият въпрос - дали ще съчетаем всички системи в тази сграда и ред други. Освен това не е възможно в този музей да влезе в момента и една картина, защото има влага от предшестващия ремонт, има и един престъпен договор между министерството и заведението "Планет", в който няма клауза разваляне на договора и той е "само" за едни 10 години и се отнася "само" за един наем от 3000 лева на месец. Какво ще правим при това положение?!, запита Стоянович.

Ремонтните работи са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите - такъв абсурд в живота си не съм виждал, добави министърът. Той обясни, че за проекта трябват едни 10 млн. лвСпоред него тези пари са сложени пожелателно в един бъдещ бюджет, без да е аргументирано как да стане това на този етап.”

Стоянович обаче допусна и оптимистичен вариант: „Ако успеем да се справим с тези проблеми, реалният срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия може да е през есента на 2014 г.”, смята Петър Стоянович. 

Последно променена в Вторник, 16 Юли 2013 13:18
Влезте, за да коментирате