ДПС отново иска свой човек за ДАНС

Сред червените назрява скандал заради тайна договорка на Станишев с Местан
Вторник, 16 Юли 2013 15:55 Публикувана в У нас Прочетена 875 пъти
Въпреки провала на кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който предизвика безпрецедентни протести, ДПС отново крои планове да овладее контразузнаването Въпреки провала на кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който предизвика безпрецедентни протести, ДПС отново крои планове да овладее контразузнаването

Нов скандал зрее в парламентарната група на „Коалиция за България”. И този път той е провокиран заради избора на нов шеф на ДАНС. Депутати от БСП коментират, че въпреки скандала с назначаването на Делян Пеевски, ДПС натискало техен човек да оглави контраразузнаването.

Червените твърдят, че без да е обявил пред съпартийците си, Станишев е дал мълчаливото си съгласие новият шеф на ДАНС отново да е кандидатура на ДПС. Неочаквано късно снощи на сайта на МС се появи информация, че днес в парламента ще бъдат изслушани двамата кандидати за важния пост – временно изпълняващият длъжността Владимир Писанчев и никому неизвестният Недялко Недялков.

Преди месец, когато се провали кандидатурата на Пеевски, депутатите обещаха ясна и прозрачна процедура, правила за изслушването на кандидатите, но за 30 дни нищо не се случи. Като на пожар от снощи за днес насрочиха изслушването, на което са поканени президентът и шефовете на ВКС и прокуратурата.

Всичко е имитация на демократични процедури, ще се опитат да изиграят този път картите си по-дипломатично, но зад целия избор отново прозират задкулисни договорки и обслужване на корпоративни интереси, коментира депутат от левицата.

Сред експертите по национална сигурност името на Недялко Недялков е почти непознато. Той е служител на ДАНС, а в службата иронично го наричали Недодялко, преди време при излет на службата във Витоша агентът се загубил и колегите му го издирвали. Смятат, че е пуснат за отвличане на вниманието.

Сигурно са му обещали пост, за да участва в играта, но в системата е ясно, че Писанчев е определеният да стане шеф на ДАНС. Той е човек от близкото обкръжение на Цветлин Йовчев. Преди дни разсекретиха умишлено делото „Галерия”, за да измият лицето на Писанчев, внушавайки, че той е подписал разработката, но Петко Сертов му е наредил.

Всъщност според бивши служители в НСС, което по-късно се вля в ДАНС, Писанчев е сред авторите и на тайния доклад до премиера Иван Костов, след който от правителството бяха изметени Богомил Бонев и други министри.

Пасиансът с новия шеф на ДАНС го реди Цветлин Йовчев, категорични са негови бивши колеги. Като вицепремиер и шеф на МВР съвсем скоро той ще монополизира цялата власт в сектора сигурност. След пробутването на Писанчев на ръководния пост в ДАНС, пак човек на Йовчев готвят на новата Държавна агенция за подслушванията.

Спряга се името на Китов, който в ДАНС е бил шеф на звеното за СРС-тата. Инак кариерата му започва от пожарната, разказват негови колеги. Така прокламираната децентрализация на службите ще се окаже просто имитация. Цветлин Йовчев ще ги контролира всичките, и реално нищо няма да се промени от времето на Цветан Цветанов.

За депутати от БСП обаче най-опасното е, че зад всички шефски позиции в сигурността, политически стои ДПС. Преди 40 дни, когато се съставяше правителството, именно Делян Пеевски анонсирал на Станишев, че Цветлин Йовчев ще бъде шеф на МВР.

Очевидци твърдят, че чувайки новината, на червения лидер просто му увиснало ченето. Не е тайна, че отношенията му с Йовчев са обтегнати още от времето на предишната тройна коалиция, когато Станишев бе премиер. Тогава при уволнението на Иван Драшков от ДАНС заради скандали с Алексей Петров Йовчев напусна демонстративно, солидаризирайки се с началника си, а премиерът беше на страната на Петров. Казват, че Станишев и до днес не можел да му прости изневярата, но преглътнал Йовчев заради коалицията и правителството на Орешарски.

Сега остава да се сбъдне желанието на Сергей Станишев - новият шеф на ДАНС да работи по нестандартен начин, каквото и да означава това за БСП, държавата и демокрацията.

Влезте, за да коментирате